Суспільство
30 січня 2015
Генпрокурору Яремі дуже не подобається незалежне Антикорупційне бюро
Віталій Ярема вважає неправильним те, що у створуване Антикорупційне бюро хочуть не допустити людей, які працювали в МВС і СБУ
news-image

Генпрокурор Віталій Ярема вважає неправильним те, що у створуване Антикорупційне бюро хочуть не допустити людей, які працювали в МВС і СБУ. Про це він заявив в інтерв'ю "Новому времени", повідомляє Є | Єдність.інфо.

За його словами, створення Бюро "з нуля" "має більше популістських мотивів, ніж принесе реальної користі".

"Я не заперечую, що така структура сьогодні необхідна. Але навіщо було її створювати на порожньому місці, якщо такі органи вже є? Прокуратура, СБУ та міліція є тими відомствами, які борються з корупцією. Давайте виведемо фахівців по боротьбі з корупцією з цих органів, дамо їм спеціальний статус, законодавчу базу і нехай працюють", - запропонував Ярема.

За його словами, працівники нового Бюро все одно будуть змушені користуватися даними ресурсами тієї ж СБУ або ГПУ. Він нагадав, що експертизи зараз роблять "Держфінінспекція, підпорядкована Мінфіну, Рахункова палата, яка підпорядкована Верховній Раді, і Київський НДІ судових експертиз, підпорядкований Мін'юсту".

"Іншими словами, створюване зараз Бюро буде користуватися даними експертиз інших структур. Вони ж не зможуть, наприклад, створити власний НДІ. Для цього потрібні колосальні ресурси, фахівці і технології", - заявив Ярема.
"Якщо функції боротьби з корупцією передаються Бюро, то йому необхідно створювати свою систему технічного забезпечення оперативно-розшукових заходів. А наприклад, технології аналізу телефонного трафіку СБУ створювалася десятиліттями і туди вкладені сотні мільйонів гривень", - додав він.
Читайте також: Ярема: Я буду генпрокурором до 2019 року. Крапка

За словами генпрокурора, "найбільш реальний варіант - коли Бюро буде користуватися можливостями СБУ".

"А де гарантія конфіденційності інформації? Особливо коли йтиметься, наприклад, про співробітників Служби безпеки", - запитує він.

Генпрокурору не подобається, що в новому Бюро хочуть заборонити працювати тим, хто більше п'яти років служив у підрозділах по боротьбі з корупцією СБУ і МВС.

"Я питаю: хто ж тоді буде робити цю роботу? А якщо слідчий з недосвідченості завтра кудись полізе - і нарветься на кримінальну справу або порушить права людини і буде відповідати?", - обурився Ярема.