Події
6 листопада 2017
Володимира Крота підозрюють у доведені до банкрутства трьох ремонтних заводів «Укрзалізниці»
Підсумки роботи ремонтних заводів за 2017 рік показали, що підприємства стрімко нарощують збитки.
news-image

Керівник технічного забезпечення «Укрзалізниці» Володимир Крот свідомо доводить три заводи до банкрутства: Запорізький електровозоремонтний, Львівський локомотиворемонтний та Дніпропетровський тепловозоремонтний. Про це повідомляє Газета.dp.ua, передає «Є!»

Підсумки роботи ремонтних заводів за 2017 рік показали, що підприємства стрімко нарощують збитки. Експерти називають кілька причин негативних фінансових результатів. Перше – замовник відмовляється приймати фактичні витрати підприємств на проведення позапланових ремонтів. Як це відбувається, розповідає колишній інженер одного з ремонтного заводів.

«Між тим, як дефектну техніку знімають з рейок і доправляють на завод, проходить багато часу. Інколи це два-три місяці після складання акту дефектовки. За цей час техніку буквально розграбовують. І в результаті на папері ми отримували одні пошкодження, а по факту – їх в рази більше. Тому ми змушені докуповувати потрібні комплектуючі, яких в стартовій заявці на ремонт немає. Додаткові витрати прописували окремим рахунком, а це може бути 600 і більше тисяч гривень на одній одиниці. Але керівник інженерно-технічного забезпечення Володимир Крот відмовляється сплачувати фактичні витрати заводу. Виходить, чим більше ми ремонтуємо, тим більше збитків отримуємо».

Друга причина – неринкова оцінка вартості запчастин та роботи. За останній час, комплектуючі, які закуповують заводи для роботи, зросли в ціні приблизно на 12%. Але керівник технічного забезпечення УЗ відмовляється змінювати ціни і платить заводам за старими цінами. Фактично, вартість ремонту однієї одиниці техніки обходиться заводам у більшу суму, ніж їм оплатив замовник.

Третя причина – Володимир Крот не передбачає рентабельності роботи заводів. Такої стрічки немає у кошторисі і в жодних інших документах.

«Заводи працюють, обладнання зношується, але коштів на амортизацію Крот не передбачає. Тобто бачимо умисне доведення заводів до краху», – повідомляє співробітник ЛЛРЗ.
«Аналітики припускають, що Володимир Крот таким чином готує заводи для передачі в руки можновладців. Серед зацікавлених сторін: відомі корупційними схемами на УЗ депутати ВРУ брати Дубневичі (найбільші кредитори ЛЛРЗ), голова ОДА Костянтин Бриль. Радник Бриля, регіонал Валерій Омельченко, зараз намагається посадити у крісло директора ЗЕРЗ свого ставленика Олега Марголіна», – йдеться у публікації Газета.dp.ua.

Нагадаємо, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман анонсував підписання угоди про співпрацю зі світовим гігантом General Electric Transportation. Уряд України сподівається разом з General Electric оновити український парк вантажних тепловозів. Але укладання угоди зі світовим інвестором вже кілька разів відкладалося. Раніше підписати документи планували у вересні. Тепер подію відтермінували на листопад.

Аналітики у сфері транспорту припускають, що затягування процесу може бути пов’язано з тим, що представники General Electric проаналізували роботу керівника технічного забезпечення УЗ Володимира Крота і не хочуть мати справу з цим чиновником. Інвесторів насторожують результати його роботи, а також відсутність досвіду і знань для реалізації довгострокової співпраці.