Суспільство
7 листопада 2017
У скляному посуді із кольоровим малюнком містяться небезпечні речовини
Концентрація токсинів залежить від кольору і типу фарби.
news-image

Вчені виявили, що скляний посуд з кольоровими малюнками містить небезпечно високу концентрацію шкідливих для здоров'я людини важких металів - кадмію і свинцю Про це йдеться у статті, опублікованій журналом Science of the Total Environment, інформує «Є!», з посиланням на expres.ua.

"Було справжнім сюрпризом виявити такі високі рівні свинцю і кадмію як на зовнішній стороні скляного посуду, так і навколо обода. Існують справжні ризики для здоров'я, що виникають при проковтуванні речовин такого рівня протягом тривалого періоду, так що це, безумовно, проблема, щодо якої міжнародна індустрія кухонного начиння має вжити заходів у терміновому порядку", - заявив доктор Ендрю Тернер з університету Плімута, Великобританія.

Згідно з дослідженням, свинець (Pb) і кадмій (Cd) були виявлені у близько 70% всіх аналізованих емальованих поверхонь.   Дослідники провели 197 тестів на 72 різних видах нового і вживаного кухонного начиння. Свинець був присутній у 139 випадках, і кадмій - у 134, як на поверхні стаканів, так і на обідках. При цьому концентрація свинцю у багатьох випадках більш ніж у 1000 разів перевищувала норму.  

Як з'ясували учені, концентрація токсинів залежить від кольору і типу фарби, що наноситься на посуд. Наприклад, у червоних, оранжевих, жовтих і зелених кольорах було виявлено неймовірно високий рівень кадмію і свинцю, а біла фарба виявилася менш токсичною.   Досліди також показали, що з часом використання забарвленого посуду, такого як скляні стакани для пиття, частки фарби можуть відшаровуватися від скла і потрапляти в організм людини, що робить цей посуд небезпечним для здоров'я.

Читайте також: Вбивство Аксельрода у Харкові: слідство розглядає три версії
Читайте також: Генсек НАТО: ракети КНДР загрожують Європі