Політика
8 листопада 2017
Нардеп Вінник запропонував Раді розірвати дипломатичні відносини із Росією
Поправок про розрив дипвідносин із Росією поки не обговорювали в комітеті, оскільки загалом до законопроекту про реінтеграцію Донбасу було подано 653 поправки.
news-image

Народний депутат від Блоку Петра Порошенка, секретар комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки і оборони Іван Вінник вніс поправку до законопроекту про реінтеграцію Донбасу, яка передбачає розрив офіційних дипломатичних відносин України з Росією.

Про це Вінник розповів виданню «Коммерсантъ», повідомляє «Є!» з посиланням на ZIK

«У законі про реінтеграцію Донбасу, який у другому читанні має розглядати Рада, Росію буде визнано країною-агресором – сподіваюся, голоси під це наберуться. І зберігати після цього дипвідносини – це вже буде злочином із боку українського МЗС. Ці відносини і так уже фактично розірвано. Послів немає, у посольствах працюють дипломати не першого рангу. Нам необхідно зафіксувати цей розрив на законодавчому рівні», – пояснив Вінник.

Він додав, що поправок про розрив дипвідносин із Росією поки не обговорювали в комітеті, оскільки загалом до законопроекту про реінтеграцію Донбасу було подано 653 поправки.

За словами нардепа, комітет проведе ще кілька засідань, щоб підготувати текст законопроекту для розгляду Радою до другого читання, але коли парламент його розгляне, «сказати складно».

Джерело «Коммерсанта» у МЗС України повідомило, що, за законом, слідом за рішенням Ради президент України повинен підписати указ про розрив дипвідносин, оскільки саме він відповідає за зовнішньополітичну діяльність України. Потім буде встановлено термін для російських дипломатів на виїзд із країни. У цьому разі інтереси України в Росії може представляти третя країна – найімовірніше, Білорусь або Швейцарія.

Як стверджують співрозмовники газети, розрив дипвідносин із Росією саме зараз, а поготів – у прив’язці до закону про реінтеграцію Донбасу, не входить у плани президента України Петра Порошенка, оскільки може зашкодити переговорам про врегулювання ситуації на Донбасі, які ведуть спецпредставник Держдепартаменту США щодо України Курт Волкер і представник президента РФ Владислав Сурков.

«Ініціатор цієї поправки саме «Народний фронт». Це своєрідна відповідь міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, однієї з найвпливовіших фігур у НФ, президенту, який не зміг чи не захотів захистити його сина, затриманого за обвинуваченням у корупції», – розповіло джерело.

Читайте також:Умеров розповів, як його вивезли у Туреччину

Читайте також:Волкер назвав варіанти подальших дій РФ на Донбасі