Події
8 листопада 2017
Закон про гастролі російських артистів є важливим кроком для протидії гібридній війні РФ, – СБУ
Петро Порошенко підписав закон про гастролі російських артистів.
news-image

Підписаний Петром Порошенком закон про гастролі російських артистів в Україні, є важливим кроком для протидії російській гібридній війні. Про це повідомила прес-секретар СБУ Олена Гітлянська у Facebook, пише «Є!» з посиланням на 112.

"СБ України вважає, що підписання президентом України Закону "Про внесення змін до закону України "Про гастрольні заходи в Україні" щодо особливостей організації та проведення гастрольних заходів за участю громадян держави-агресора" є важливим кроком у протидії російській гібридній війні в інформаційній сфері та забезпечення національної безпеки України", – йдеться в повідомленні.

Гітлянська додала, що найближчим часом СБУ опублікує на сайті практичний механізм реалізації цього закону в частині компетенції СБУ.

Нагадаємо, напередодні президент України Петро Порошенко підписав закон про гастролі російських артистів. Повідомляється, що згідно з цим документом організатор гастролей не пізніше ніж за 30 днів до дня проведення заходу повинен надати СБУ достовірну інформацію про ім'я та прізвище артиста, вказані в документі для в'їзду на територію України, а також про використання псевдонімів, приналежності до творчим колективам, іншу інформацію, що характеризує його творчу діяльність. Наголошується, що СБУ протягом 10 днів з дня отримання запиту має дати відповідь про наявність чи відсутність законних підстав для недопущення громадянина держави-агресора до участі у зазначеному гастрольному заході.

Раніше повідомлялося, що Верховна Рада зобов'язала організаторів заходів в Україні радитися з СБУ стосовно артистів, яких хочуть запросити з Російської Федерації. За відповідний законопроект №6682 про особливості організації та проведення гастрольних заходів в Україні за участю громадян країни-агресора проголосували 232 народних депутати.

Також четверо позафракційних депутатів на чолі з Андрієм Іллєнко запропонував Раді заборонити гастролі російських артистів в Україні, а також українських - в РФ. У той же час віце-прем'єр-міністр України В'ячеслав Кириленко виступив з пропозицією створити реєстр тих, хто запрошує в Україну виконавців-порушників з Росії.