Суспільство
10 листопада 2017
Вчені розповіли, як нестача сну впливає на мозок
Нестача сну послаблює зв'язки між нейронами, що призводить до проблем з пам'яттю і утруднює концентрацію.
news-image

Міжнародна група вчених заявила про те, що нестача сну послаблює зв'язки між нейронами, що призводить до проблем з пам'яттю і утрудняє концентрацію. Як підкреслюють дослідники, подібний механізм схожий з дією алкоголю. Висновки дослідників опубліковані в журналі Nature Medicine, пише «Є!» з посиланням на портал Зрада.

У ході дослідження вчені спостерігали за 12 пацієнтами, які страждають на епілепсію. Всі вони готувалися до операції і проходили моніторинг активності мозку за допомогою электрокортикографії. При обстеженні цим методом на певні ділянки кори головного мозку накладається електродна сітка, яка фіксує спалахи біоелектричної активності. Дослідники вивчили активність декількох зон мозку, включаючи скроневу частку кори. Цей регіон пов'язують у тому числі зі сприйняттям візуальних образів і роботою зорової пам'яті.

Пацієнтів попросили якомога швидше розділити послідовність зображень за категоріями. Людям показували фотографії знаменитостей, а також пейзажі та зображення тварин. Кожну фотографію вчені показували протягом 0,2 секунди і просили пацієнта визначити, чи є на ній людське обличчя. Четверо пацієнтів перед експериментом провели добу без сну — цього вимагали медичні процедури. Всі учасники впоралися із завданням, але у тих, хто не спав перед дослідом, реакція виявилася повільнішою, а активність нейронів — значно слабшою. Передача сигналів між нейронами також сповільнилася. У деяких зонах мозку вчені зареєстрували ритми, характерні для стану сну, хоча учасники випробувань в цей час спали.

Як відзначають самі вчені, у їхнього дослідження є ряд обмежень. Вибірка з 12 осіб невелика, тому підтвердити результати цієї роботи зможуть більш великі дослідження. Тим не менш, вчені вважають, що їхня робота допоможе привернути увагу до проблеми впливу нестачі сну на концентрацію.

Читайте також:У скляному посуді із кольоровим малюнком містяться небезпечні речовини