Україна
13 листопада 2017
Цього дня російські війська зруйнували гетьманську столицю Батурин, закатувавши понад 6 тис. мирних жителів
Батурин допоміг захопити зрадник.
news-image

13 листопада 1708 року російські війська під командуванням Олександра Меншикова зруйнували гетьманську столицю Батурин, закатувавши понад 6 тис. мирних жителів міста, нагадує «Є!» із посиланням на УІНП.

Під час Північної війни  гетьман Іван Мазепа вирішив скористатися шансом позбутися впливу Московії. Відбулись домовленості із шведським королем Карлом ХІІ про спільні дії проти Петра І. Дізнавшись про це, російський цар віддав наказ командувачу російськими військами Олександру Меншикову захопити Батурин і покарати усіх, хто підтримав Мазепу.

Батуринська залога зачинила усі ворота фортеці, заваливши їх землею.  Обороняло Батурин, за підрахунками історика Сергія Павленка, від 7 до 8 тис. осіб. Це - сердюки та компанійці (гетьманська гвардія), городові козаки, козаки охотницьких полків.

Декілька днів простояло російське військо на протилежному боці Сейму, не маючи змоги підійти до Батурина. Мости через річку були заздалегідь розібрані. Захисників Батурина небезпека захопила зненацька зсередини, через зраду.

«Один із полкових старшн, Іван Ніс, прибув до Меншикова і вказав йому таємний спосіб добути Батурин. – пише про ці події Микола Костомаров, – за переказами, Ніс, указав у батуринській стіні хід… Меншиков відрядив туди солдат. З другого боку був початий приступ».

Протягом декількох годин переважаючі вдвічі війська Меншикова захопили фортецю. Люди ховались у церквах, але озлоблені стрільці розбивали двері та закидали у вікна факели. Разом з мешканцями вигоріло п’ять батуринських церков. Французькі часописи, отримавши інформацію з України, вийшли із заголовками: «Страшна різня», «Жінки й діти на вістрях шабель». «Газет де франс» писала:

«Усі мешканці Батурина без огляду на вік і стать вирізані, як наказують нелюдські звичаї москалів… Ціла Україна купається у крові».

За підрахунками історика Сергія Павленка загальна кількість винищених 13 листопада 1708-го у Батурині складає 11-14 тис. батуринців та козаків, які боронили фортецю.

Відгуки тих подій залишились у народній думі «Семен Палій і Мазепа»:

А в городі Батурині

Мужиків да жінок

У пень сікли да рубали,

Церкви палили, святості да ікони

Під ноги топтали.

Читайте також: Сьогодні - день народження Мустафи Джемілєва