Світ
16 листопада 2017
Не можна допустити замороження конфлікту на Донбасі, - міністр оборони Фінляндії
Фінський колега запевнив українського міністра у готовності до співпраці.
news-image

Конфлікт на сході України не повинен стати замороженим, для цього необхідно докласти зусиль. Про це міністр оборони Фінляндії Юссі Нііністьо заявив у Ванкувері під час зустрічі зі своїм українським колегою Степаном Полтораком на Міжнародній конференції ООН з питань миротворчості, передає прес-служба українського оборонного відомства, повідомляє «Є!» з посиланням на 112.

Полторак розповів про про ситуацію на сході України та принципи, на основі яких буде результативним застосування миротворчої місії.

Фінський колега запевнив українського міністра у готовності до співпраці.

"Ми маємо робити усе необхідне, щоб не дати заморозити конфлікт у цьому регіоні. Можливим варіантом дотримання миру є мінські угоди, яких мають дотримуватися усі сторони конфлікту та утримуватися від агресії щодо мирного населення. В свою чергу, ми готові до співпраці з Україною, обміну досвідом, і детально обговоримо ці питання під час візиту до Хельсінкі на початку наступного року", – сказав Нііністьо.

Зазначимо, напередодні Білорусь заявила про готовність відправити своїх миротворців на Донбас.

Кілька місяців тому президент РФ Володимир Путін погодився з ідеєю введення миротворців ООН на частину українського Донбасу, який не контролює українська влада. Київ, його західні союзники з одного боку і Москва, не визнає себе учасником конфлікту на Донбасі, з іншого, мають різні позиції щодо мандата такої місії ООН. Росія пропонує розмістити миротворців на лінії розмежування сторін, а Україна з партнерами наполягає, що миротворці повинні перебувати на всій окупованій території, включаючи неконтрольовану частина державного українсько-російського кордону.

Свій план із введення миротворчої місії на Донбас запропонували також США. Відомо, що він складається майже з 30 пунктів, одним з яких є розширення зони присутності місії і збільшення її чисельності. Крім того, ЗМІ, посилаючись на джерела в Білому домі, повідомляли, що США мають намір запропонувати розмістити на сході України 20 тисяч миротворців. Цей план обговорювався під час зустрічі у Белграді помічника президента РФ владислава Суркова зі спецпредставником США по Україні Куртом Волкером і як відомо, по більшості пунктів Москва його не підтримує.

Читайте також:Доба в АТО: 16 обстрілів, постраждалих немає

Читайте також:Червоний Хрест відправив на Донбас майже 300 тонн гумдопомоги