Економіка та бізнес
16 листопада 2017
В НБУ стверджують, що 1, 2, 5 і 25 копійок не вплине на ціни
В даний час в обігу перебувають купюри номіналом 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200 і 500 гривень, а також монети номіналом 1, 2, 5, 10, 25, 50 копійок і 1 гривня.
news-image

Застосування запропонованого Національним банком України механізму округлення суми покупки за готівку з припиненням карбування монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок не вплине на інфляцію в нашій країні.

Інформує «Є!», з посиланням на УНІАН.

Про це повідомив журналістам заступник директора Департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ Володимир Лепушинський, коментуючи відповідний проект рішення регулятора. 

«Ми вважаємо, що будь-який вплив, як прямий, так і опосередкований, на інфляцію буде відсутній», - сказав Лепушинський.

За його словами, про прямий вплив взагалі не йдеться, оскільки пропонується округлення загальної суми по чеку, тоді як ціни індивідуальних товарів залишаться незмінними. Також Лепушинський виключив і непрямий вплив у формі підвищення торговельними мережами цін після рішення НБУ. 

«Ринок роздрібних товарів є досить конкурентним. І в будь-якому разі, якщо ціна встановлювалася на рівні 20 гривень 14 копійок, то лише для підтримки конкурентної переваги», - сказав він.

Також Лепушинський зазначив, що більшість торгових мереж вже виробили власні правила округлення, так само як і ринки. Як повідомляв УНІАН, Національний банк оприлюднив для громадського обговорення проект рішення, яким пропонує припинити карбування монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок, округляючи загальну суму покупки за готівку за відсутності монет у покупця і продавця. При безготівкових розрахунках округлення не буде. У вересні 1996 року в Україні була проведена грошова реформа, в результаті якої єдиним законним засобом платежу на території України стала українська гривня. В даний час в обігу перебувають купюри номіналом 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200 і 500 гривень, а також монети номіналом 1, 2, 5, 10, 25, 50 копійок і 1 гривня.

Читайте також: В Україні запрацює єдиний електронний реєстр боржників
Читайте також: Нацбанк планує змінити дизайн гривні