Україна
17 листопада 2017
На Україну насувається небезпечний штам грипу
Найсильніше ризикують отримати ускладнення від нового вірусу люди з рядом важких хронічних захворювань.
news-image

Згідно з даними МОЗ, зараз найбільшу небезпеку становить вірус штаму А «Мічиган», вперше зареєстрований два роки тому в Мексиці. В Україну він потрапив в минулому році, але циркулював на низькому рівні і кількість хворих не перевищила епідемічний поріг. Однак на поточний сезон прогнози лікарів не такі оптимістичні: на їхню думку, сезонної епідемії «Мічигану» уникнути не вдасться.

Інформує «Є!», з посиланням на zik.ua.

За спостереженнями медиків в країнах, які вже пережили епідемії цього штаму грипу в минулих сезонах, найчастіше вірус вражав маленьких дітей, вагітних і літніх людей. Лікарі прогнозують низьку смертність від «Мічигану», однак протікати у хворих він буде важче, ніж грип вже знайомих українцям штамів «Гонконг» і «Брісбен», до яких виробився імунітет. Найсильніше ризикують отримати ускладнення від нового вірусу люди з рядом важких хронічних захворювань, наприклад, пневмонією, серозним менінгітом або енцефалітом.

Симптоми «Мічигану» у хворих будуть класичними для грипу: висока температура, озноб, ломота в м’язах і кістках, стомлення і сонливість, кашель, пітливість і відсутність апетиту разом з підвищеною сухістю слизових оболонок.

Також в поточному сезоні в Україні продовжать циркулювати штами А «Гонконг» і В «Брісбен»: епідемії вони не викличуть через наявність у населення імунітету. При цьому «Гонконг», який вперше «відловили» в 2014 році, протікає важче «Брісбена» і представляє певну небезпеку для дітей, вагітних і людей похилого віку.

Читайте також: Супрун та Гриневич вакцинувалися від грипу (фото)