Світ
22 листопада 2017
У Сонячну систему прилетів перший підтверджений астероїд з іншої галактики – NASA
Перший міжзоряний астероїд виявлено телескопом на Гаваях.
news-image

Учені вперше в історії зафіксували приліт у Сонячну систему з міжзоряного простору астероїда з іншої галактики, повідомляє сайт NASA, передає «Є!».

Астероїду дали ім'я Оумуамуа, що в перекладі з гавайської означає "посланець здалеку, що прибув першим". Він має вигляд скелястого, сигароподібного об'єкта з червонуватим відтінком. Його довжина становить до 400 метрів. Оумуамуа має витягнуту форму зі співвідношенням сторін 1:10, унікальну для планет, супутників, астероїдів і комет Сонячної системи. На його поверхні немає пилу. Імовірно, астероїд є гігантським металевим стрижнем або залізним полікристалом, що зародився в надрах найдавніших планет.

Учені очікують, що прибулець може дати їм нові підказки про те, як утворилися інші сонячні системи. Астрономи припускають, що незвичайний астероїд сотні мільйонів років літав по Чумацькому Шляху, не прив'язаний до жодної зоряної системи, поки випадково не потрапив у нашу зоряну систему.

Протягом десятиліть ми теоретизували, що такі міжзоряні об'єкти існують, і тепер – уперше – у нас є прямі докази того, що вони існують, – заявив Томас Зурбухен, заступник адміністратора Наукового представництва NASA у Вашингтоні. На думку вченого, це відкриття є історичним.

Після виявлення Оумуамуа для спостереження за ним задіяно телескопи по всьому світу. Група астрономів на чолі з Кареном Мічем з Інституту астрономії на Гаваях виявила, що астероїд обертається навколо своєї осі кожні 7,3 години і має складну форму. Імовірно, його поверхня почервоніла через опромінення космічними променями протягом сотень мільйонів років.

Швидкість астероїда дуже висока і незабаром він покине Сонячну систему. Станом на 20 листопада Оумуамуа рухався зі швидкістю 38,3 км на секунду щодо Сонця за 200 млн км від Землі. Об'єкт проходив орбітою Марса орієнтовно 1 листопада і пропустив орбіту Юпітера в травні 2018 року. Він вийде за орбіту Сатурна в січні 2019 року, після чого вирушить у сузір'я Пегаса.

Об'єкт було виявлено 19 жовтня телескопом Pan-STARRS1 Університету Гавайських островів, який фінансує програма NASA зі спостереження за Землею.

Співробітник NASA Ліндлі Джонсон підкреслив, що вченим пощастило, що телескоп "дивився в потрібне місце в потрібний час".

За попередніми розрахунками, Оумуамуа прилетів з боку зірки Вега у північному сузір'ї Ліри. Однак за його швидкості у 26,4 км на секунду Вега, ймовірно, не була поблизу, коли астероїд пролітав там близько 300 тис. років тому.

Спочатку Оумуамуа класифікували як комету, однак пізніше вчені рекласифікували його як міжзоряний астероїд.

Астрономи вважають, що такі астероїди проходять через Сонячну систему приблизно раз на рік, але вони дрібніші й важко помітні, тому раніше не були зафіксовані вченими.