Авторизація

Суспільство
22 листопада 2017
В Україні відзначають 13-у річницю Помаранчевої революції
21 листопада 2004 року відбувся другий тур голосування на виборах президента України, до якого пройшли чинний на той час прем'єр-міністр Віктор Янукович і кандидат від опозиції Віктор Ющенко.
news-image
Вночі 22 листопада 2004 року ЦВК повідомила, що після підрахунку третини бюлетенів лідирує Янукович, після чого почались довготривалі акції протестів у підтримку опозиційного кандидата Ющенка, пише «Є!» з посиланням на Тиждень.

У середу, 22 листопада, в Україні відзначають тринадцяту річницю Помаранчевої революції.

21 листопада 2004 року відбувся другий тур голосування на виборах президента України, до якого пройшли чинний на той час прем'єр-міністр Віктор Янукович і кандидат від опозиції Віктор Ющенко. 

О другій годині ночі 22 листопада Центральна виборча комісія України, очолювана тоді  Сергієм Ківаловим, повідомила, що після підрахунку 33% виборчих бюлетенів лідирує Янукович з 50% голосів, а Ющенко отримав 46%. Такі дані різко відрізнялись від даних екзит-полів декількох соціологічних груп, які після закінчення голосування оголосили про перемогу Ющенка.

Два місяці епіцентром Помаранчевої революції був Майдан Незалежності, де протестувальники розбили наметовий табір. Кількість мітингувальників перевищувало 100 тисяч, а інколи доходило до півмільйона. Мітинги відбувалися мирно, оскільки тодішній президент Леонід Кучма вирішив не приймати радикальних заходів щодо протестувальників.

Відмітним знаком демонстрантів став помаранчевий колір — колір передвиборної кампанії Ющенка (прихильники Януковича використали білий та блакитний кольори).

Вперше словосполучення «Помаранчева революція» в інтернет-просторі ймовірно вжив Олександр Сіромаха 25 жовтня 2004 року на форумі сайту «Майдан», звідки швидко розповсюдилось по інтернет-простору

Верховний Суд України визнав результати другого туру голосувань сфальсифікованими і призначив перевибори на 26 грудня 2004 року. В результаті перемогу здобув Віктор Ющенко з відривом у 8%.

Читайте також:На Майдані між поліцією та активістами сталися сутички: є постраждалі

Читайте також:Небесна Сотня не їхала на Майдан помирати, цих людей просто вбили, - журналістка