Суспільство
22 листопада 2017
У перепелиних яйцях в рази більше вітамінів та мікроелементів у порівнянні з курячими
У 5 перепелиних яйцях, які за масою дорівнюють одному курячому, у 5 разів вищий рівень фосфору і калію, у 4,5 раза - заліза.
news-image

Багато хто надає перевагу перепелиним яйцям, бо вважає їх дієтичними. А так це чи ні? Що відомо про користь перепелиних яєць, пише  «Є!» з посиланням на Добрий Лікар.

Коли говорять про користь перепелиних яєць (а це справді дуже цінний дієтичний продукт), то, як правило, їх порівнюють з курячими, -- каже Світлана Фус, дієтолог, гастроентеролог. -- Так-ось, якщо порівняти з курячим яйцем, в одному грамі перепелиного міститься більше вітамінів: А -- у 2,5 раза, В1 -- у 2,8 і В2 -- у 2 рази.

У 5 перепелиних яйцях, які за масою дорівнюють одному курячому, у 5 разів вищий рівень фосфору і калію, у 4,5 раза -- заліза. Значно більше в яйцях перепелів міді, кобальту, інших необхідних для здоров'я амінокислот. А за вмістом таких незамінних амінокислот, як тирозин, треонін, лізин, гліцин і гістидин, яйця перепелів загалом перевершують курячі.

З огляду на ці особливості ці яйця особливо рекомендують людям із недугами шлунково-кишкового тракту, особливо виразкою шлунка та дванадцятипалої кишки, гастритами, а також недокрів'ям, бронхіальною астмою, нестабільним тиском та іншим. Підвищений вміст вітамінів, мінеральних речовин і згаданих уже  амінокислот робить цей продукт незамінним для імунітету.

У яєць перепелiв -- досить тривалий термін зберігання. При кімнатній температурі вони лишаються їстівними до 30 днів, а в холодильнику -- до 60 діб. Але дієтичними, тобто таким, що можна без остраху їсти сирими, яйця вважається лише упродовж семи днів. Звісно, при збереженій оболонці. Дітям від року до трьох рекомендовано з'їдати 1 -- 2 яйця на день; від трьох до десяти років -- 3; від десяти до 18 років -- 4 яйця. А дорослим можна споживати і до 6 штук щодня. Щоправда, особам пiсля 50 років дозу слід зменшити до 4-5 яєць.

Читайте також:Як прибирання та миття посуду впливає на здоров'я