Суспільство
24 листопада 2017
Адміністрація Трампа ухвалила рішення депортувати зі США колишнього нациста Палія
Акція протесту під будинком Палія.
news-image

Адміністрація президента США Дональда Трампа депортує 94-річного нациста Яківа Палія, який був охоронцем у концентраційному таборі Травники на території Польщі і проживає у Нью-Йорку. Про це 21 листопада написала газета The News York Post, передає «Є!».

Палія позбавили громадянства США понад 10 років тому, проте він проживав у нью-йоркському районі Квінс. Департамент юстиції США ухвалив рішення застосувати виписаний у 2005 році ордер на депортацію Палія до Німеччини, України, Росії чи будь-якої іншої країни, яка погодиться його прийняти.

Заступник генпрокурора Стівен Бойд написав депутату законодавчої Асамблеї штату Нью-Йорк Дову Гайкінду, який багато років добивався депортації Палія, що прокуратура "цілком і повністю" згодна з тим, що колишній нацист не повинен провести решту днів у США.

Служив охоронцем у польському концтаборі, де було знищено, згідно з даними Музею Голокосту, кілька тисяч євреїв. У 1949 році він емігрував до США, приховавши той факт, що є нацистом і співробітником табору смерті.

Палій народився у 1923 році в польському селі П'ядики (зараз у Коломийському районі Івано-Франківської області України). Служив охоронцем у польському концтаборі, де було знищено, згідно з даними Музею Голокосту, кілька тисяч євреїв. У 1949 році він емігрував до США, приховавши той факт, що є нацистом і співробітником табору смерті.

У 1957 році Палій набув американського громадянства, однак був позбавлений його у 2005 році, коли правда відкрилася. Депортувати зі США Палія не вдалося, оскільки Україна, Німеччина і Польща відмовилися його приймати.