Політика
27 листопада 2017
Генсек Ради Європи почав відкрито лобіювати зняття санкцій з Росії
Росія вимагає відновити їй право голосу в Парламентській асамблеї Ради Європи.
news-image

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд вважає, що ПАРЄ має замислитися над виконанням вимог Російської Федерації, щоби остання не вийшла зі складу РЄ. Про це він заявив у інтерв'ю Financial Times, повідомляється на сайті видання, передає «Є!» із посиланням на Європейську правду.

FT нагадує, що Росія вимагає відновити їй право голосу в Парламентській асамблеї Ради Європи - тобто скасувати санкції, накладені після незаконної анексії Криму та посилені після нападу на Донбас. Натомість керівництво Ради Європи побоюється, що Росія вийде з організації, і це  завдасть удару по захисту прав людини в РФ, зазначає видання.

"Це було б дуже, дуже погано, якщо б Росія пішла... Конвенція та Європейський суд з прав людини є дуже важливими для громадян Росії... Це буде також крок назад для Європи, оскільки ми отримаємо Європу без Росії", - цитує Ягланда Financial Times.

Також видання після розмови з Ягландом повідомило, що генеральний секретар Ради Європи "здійснює візити у європейські столиці, застерігаючи її про серйозний ризик того, що Москва вийде з організації, якщо не будуть виконані її вимоги". Дані про такий європейський тур Ягланда досі не оприлюднювалися, хоча дипломатичні джерела "Європравди" раніше також повідомляли про ознаки цього.

Це інтерв'ю Ягланда стало першим, в якому він визнав, що лобіює повернення Росії до ПАРЄ та детально пояснив свої мотиви.

Варто зауважити, що Турбйорн Ягланд особисто не чув від співрозмовників у РФ про їх плани вийти з Ради Європи. FT наголошує: Ягланд спростував чутки про те, що представники Москви погрожували виходом під час приватних зустрічей з ним. Однак він попередив, що відмова РФ платити внески до бюджету або відмова від виконання рішень ЄСПЛ може призвести до того, що Росія вийде з організації або з власної волі, або з ініціативи інших держав.

"У мене є розуміння, що це може статися, - сказав він. - Велике політичне питання полягає в тому, чи хочемо ми такого політичного розвитку".
"Ніхто не хоче давати сигнал, що ми приймаємо анексію Криму, про підрив цього принципу не йдеться... Але ми повинні тверезо оцінювати: яким є наш мандат? Наш мандат - захищати права людини в Росії та Криму, як і будь-де на континенті", - заявив він.

Як відомо, влітку РФ припинила платежі в бюджет РЄ, чим поставила під загрозу роботу Ради Європи. У Росії відповіли, що нове рішення щодо внеску РФ у бюджет Ради Європи на 2018 рік залежатиме від того, чи братиме російська делегація повноцінну участь у роботі ПАРЄ.

Окрім того, в РФ заявили, що не визнають нового Європейського комісара з прав людини, який буде обраний в січні, якщо Росія не матиме права голосу.

Читайте також: У Швеції скандал через політика, який назвав мусульман «не зовсім людьми»