Суспільство
28 листопада 2017
В Україні розпочинається продаж новорічних ялинок: названо ціни
Асортимент порід, які вирощуються як новорічні ялинки: сосна звичайна, сосна палласа (кримська), ялина європейська (смерека), ялиця біла (піхта).
news-image

Державні лісогосподарські підприємства розпочинають реалізацію новорічних ялинок, які заготовляються на спеціальних плантаціях або під час проведення рубок формування і оздоровлення лісів. По Україні середня ціна становить близько 60 грн за погонний метр, передає УНН з посиланням на прес-службу Держлісагентства, повідомляє «Є!».

Асортимент порід, які вирощуються як новорічні ялинки: сосна звичайна, сосна палласа (кримська), ялина європейська (смерека), ялиця біла (піхта).

Цього року державними лісогосподарськими підприємствами заплановано реалізувати близько 550 тис. шт. новорічних ялинок. Якщо залишаються зрубані нереалізовані новорічні ялинки, тоді їх віддають у дитячі садки, школи, для прикрашання церков на різдвяні свята.

Цінова політика на новорічні ялинки у 2017 році залишається в середньому на рівні минулого року. По Україні середня ціна становить близько 60 грн за погонний метр.

У державних лісгоспах Полісся вартість новорічної ялинки (сосна звичайна) довжиною 1 м становить у межах 30-40 грн. У лісгоспах Лісостепової та Степової зони – у межах 50-60 грн (в основному сосна кримська). У підприємствах Карпатського регіону (ялина звичайна та ялиця біла) – 55-65 грн.

"Кожен громадянин може особисто ознайомитися з обсягами, місцями реалізації, цінами на новорічні ялинки на сайтах обласних управлінь лісомисливського господарства та лісгоспів", - повідомив заступник голови відомства Володимир Бондар.

Він також зазначив, що громадяни можуть купувати ялинки прямо в державних лісгоспах.

"Це буде значно дешевше, ніж на ялинкових базарах. Окрім того, лісгоспи організовуватимуть роздрібну торгівлю ялинками на торгових точках, майданчиках, ярмарках і ринках обласних, районних центрів та інших населених пунктів", - додав посадовець.

В.Бондар додав, що вже другий рік поспіль низка лісгоспів, зокрема, в Закарпатській, Житомирській, Волинській та інших областях активно практикує реалізацію живих ялинок у горщиках, які потім можна буде висадити у відкритий грунт. 

Нагадаємо, цьогорічна головна ялинка країни має прибути до столиці орієнтовно 3 грудня, а урочисте засвічення вогнів на ній заплановане на 19 грудня.

Читайте також:Різдвяний піст 2017: дата початку і традиції дотримання