Війна
28 листопада 2017
Врегулювання на Донбасі залежить від Путіна, а він ще не прийняв рішення, - Волкер
Волкер також вказав на те, що сепаратисти на Донбасі жодних ключових рішень не приймають, а тому говорити слід лише з Кремлем.
news-image
Мирне врегулювання конфлікту на Сході України залежить від президента РФ Володимира  Путіна, який, втім, ще не прийняв остаточного рішення з цього приводу, пише «Є!» з посиланням на Укрінформ.

Про це заявив спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер під час включення зі США в рамках участі  у VIIІ Національному експертному форумі "Україна: у прагненні до рівноваги", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Очевидно, що є російське командування силами у зоні конфлікту. Також є місцева влада, яку повністю підтримує Росія. І хто приймає рішення - це саме президент Путін. Президент Путін, я думаю, що ще не прийняв остаточного рішення, що він хоче тут зробити. І ми можемо досягти угоди, яка слугуватиме інтересам усіх - України, Росії і також західного співтовариства, щоб почати виведення сил Росії, підтримку відновлення територіальної цілісності України і також побачити впровадження політичних кроків відповідно до Мінських угод", - сказав він.

Волкер також вказав на те, що сепаратисти на Донбасі жодних ключових рішень не приймають, а тому говорити слід лише з Кремлем: 

"Так звані сепаратисти, які представлені на зустрічах у Мінську, на переговорах, що відбуваються кожні два тижні, також можуть бути почуті. Але ті, хто приймає рішення - це насправді Росія. І ми маємо про це пам’ятати".

Представник Держдепартаменту США наголосив, що проводить багато консультацій з українською владою, оскільки переговори про Україну і без України неможливі. 

"Ми намагаємося стати каталізатором, щоб сприяти впровадженню Мінських угод, що приведе до відновлення суверенітету та територіальної цілісності України", - підкреслив Волкер.

Він також зазначив, що російська сторона намагається просувати першочергово виконання політичного блоку Мінських домовленостей, однак Україна наполягає на виконанні спочатку безпекових питань, як то припинення вогню, відведення важких озброєнь.

На цьому тлі американський дипломат вказав на ідею розгортання миротворчих сил на Донбасі, яка зараз обговорюється в ООН і яка  могла б сприяти мирному врегулюванню. Водночас, зазначив Волкер, російська пропозиція з цього приводу не сприятиме ефективності місії.

"Концепція Росії - це лише захист спостерігачів ОБСЄ і відсутність контролю над кордоном з боку міжнародних сил, а також жодного питання щодо важкого озброєння. Ми ж більш суттєво пропонуємо - загальні миротворчі сили, які відповідатимуть за безпеку в усьому регіоні та для моніторингу і контролю усього озброєння, а також для контролю української сторони українсько-російського контролю. Це створить умови, коли інші аспекти Мінських домовленостей можуть бути здійснені", - заявив він.

13 листопада відбулась третя зустріч Волкера та помічника президента РФ Владислава Суркова, які обговорювали ситуацію на Донбасі. США внесли свої пропозиції до російського проекту резолюції Радбезу про миротворців на сході України, однак із 29 пунктів Росія визнала "прийнятними" лише три.

Читайте також:Житомиряни на колінах попрощалися з воїном АТО Перепелицею (фото)