Україна
28 листопада 2017
Останні дані соцопитувань щодо виборів не підтверджують результати Центру Разумкова
Соцдослідження проводилося з 14 по 24 вересня 2017 року методом індивідуального інтерв'ю.
news-image

Кілька українських соціологічних і медійних організацій - Інститут аналізу і прогнозування (ІАП), компанія Соціопрогноз, інформаційний центр Київський прес-клуб і платформа медіахаб - провели одне з найбільших в країні опитувань громадської думки. Його результати значно відрізняються від даних, опублікованих раніше чотирма іншими соцслужбами, серед яких відомий своєю співпрацею з владою Центр Разумкова, інформує «Є!».
 
Дослідження проводилося в рамках проекту "Територія реформ. Кризовий моніторинг ". Зокрема, соціологи цікавилися електоральними настроями громадян країни. Результати опитування були представлені 28 листопада в прес-центрі Національної спілки журналістів України.
 
В цілому, електоральні орієнтації громадян України виглядають так - більш 39,2% громадян України висловилися за дострокові парламентські вибори, при цьому 24,4% не бачать в них необхідності, а 36,4% не змогли визначитися зі своєю позицією з цього питання.
 
Також стало відомо, що, якби вибори до Верховної Ради України відбулися найближчим часом, 69,8% населення неодмінно взяли б у них участь, 26,9% не голосували б, а 3,3% так і не вирішили для себе, чи підуть вони на вибори.
 
На питання "За кого б ви голосували, якби парламентські вибори відбулися в найближчу неділю?" Респонденти з 24 областей України та Києва відповіли наступним чином:

Як видно, в трійку лідерів, яким симпатизує українське населення увійшли Батьківщина Юлії Тимошенко, Солідарність Юрія Луценка і партія За життя Вадима Рабиновича. У той час як раніше оприлюднене опитування, проведене за участі Центру Разумкова, віддало першість лідерам БПП, Батьківщини і Опозиційного блоку.
 
Згідно ж з останніми дослідженнями, Опозиційний блок продовжує стрімко втрачати підтримку електорату. Деякі експерти бачать причину в ряді спільних голосувань в парламенті цієї опозиційної сили з провладними фракціями, що не схвалюється її електоратом.
 
Крім іншого, завдяки опитуванню громадської думки вдалося простежити тенденцію до зміни електоральних і партійних симпатій українців в порівнянні з попередніми подібними соцдослідженнями, проведеними іншими організаціями. На відміну від результатів, наданих Центром Разумкова, дані про електоральні вподобання українців від Інституту аналізу та прогнозування в цілому збігаються з результатами інших соціологічних служб, таких як SOCIS і Демократичні ініціативи - відмінність складають не більше 1-1,5%.

 Соцдослідження проводилося з 14 по 24 вересня 2017 року методом індивідуального інтерв'ю "віч-на-віч" з респондентами за місцем проживання в 24 областях України (за винятком тимчасово непідконтрольних територій) і в Києві. Було опитано 2008 респондентів. Стандартне відхилення становить 1,36-2,24% при 95% достовірності.

Читайте також: Більшість українців хоче повернення ОРДЛО без особливого статусу територій
Читайте також: Кличко: Київ є першим містом в Україні, яке розпочало успішно впроваджувати «розумні» технології