Суспільство
30 листопада 2017
В процесі обміну полоненими є два важливих моменти, – Тимчук
Політолог звертає увагу на два важливих моменти в процесі обміну.
news-image

Враховуючи минулий досвід, у тому числі зривів різноманітних домовленостей з боку російських окупаційних військ, робити висновки щодо обміну заручниками треба за фактом. Однак вже зараз, за словами народного депутата Дмитра Тимчука, є кілька позитивних сигналів.

Таку думку сайту "24" висловив народний депутат, керівник групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук, передає «Є!».

Тема полонених для російської сторони давно є дуже спекулятивною. Вони постійно грають на емоціях українського суспільства. Не раз були досягнуті домовленості, а потім Росія звинувачувала Україну в їх начебто зриві. Тому треба дочекатися обміну, – говорить парламентарій.

Водночас політолог звертає увагу на два важливих моменти в процесі обміну. Перший, зауважує Тимчук, для України життя і здоров’я наших хлопців – пріоритет. Тому ми можемо обмінювати і за формулою один наш на десять бойовиків. Це не принципово. Головне, підкреслює він, щоб усі громадяни України, які зараз перебувають у полоні, були на волі.

По-друге, чи маємо ми юридичне і моральне право обмінювати на наших полонених тих, хто утримується в українських в’язницях, але не пов’язаний з подіями на Донбасі? Мова про рецидивістів, тих же екс-беркутівців, які розстрілювали Майдан. Тут треба відзначити: події на Донбасі – це події на Донбасі, і це не стосується екс-беркутівців чи інших злочинців, яких би хотіла звільнити Росія, – наголошує Дмитро Тимчук.

При цьому народний депутат також відзначає певну зміну тактики і стратегії Кремля. Зокрема, і щодо обміну полоненими. Як зауважує Тимчук, Москва, яка тривалий час відкидала можливість введення миротворчої місії на Донбасі, зараз погоджується на неї, щоправда – на своїх умовах. Але факт, що в якомусь вигляді Росія визнає можливим введення місії ООН.

Певна згода Росії на миротворців – не те, щоб позитивний сигнал, але свідчення того, що Путін обрав іншу тактику поведінки і демонструє схильність до мирного діалогу. В цьому контексті треба розглядати телефонні переговори Путіна з ватажками "Д/ЛНР" щодо обміну полоненими. Навряд чи Путін налаштований на врегулювання, тому що в зоні військових дій ми спостерігаємо зовсім іншу картину. Але під цю гру в "миротворця" є надія, що обмін полоненими відбудеться, – переконаний Дмитро Тимчук.