Світ
1 грудня 2017
В Японії імператор вперше за 200 років зречеться престолу
Влада Японії назвала дату зречення імператора від престолу.
news-image

83-річний імператор Японії Акіхіто зречеться престолу і передасть трон спадкоємцеві 30 квітня 2019 року. Таке рішення прийняла комісія у справах імператорської сім'ї, передає «Є!» із посиланням на Інтерфакс.

Зречення 83-річного імператора Японії Акіхіто від престолу відбудеться 30 квітня 2019 року. Наступного дня, 1 травня, імператорські повноваження отримає його спадкоємець - старший син імператора, принц Нарухіто. Рішення про це було прийнято на засіданні спеціальної комісії з питань імператорської сім'ї, в якому брав участь прем'єр-міністр країни Сіндзо Абе, повідомляє телеканал NHK.

Прем'єр вислухав думки голів обох палат японського парламенту, голови Верховного суду країни, глави справами імператорського двору. Як зазначає телеканал, члени комісії досягли консенсусу щодо графіка зречення імператора. Офіційно дату затвердить кабінет міністрів. Очікується, що це відбудеться на засіданні уряду Японії 8 грудня.

Це буде перший за останні 200 років випадок зречення японського імператора від престолу. Востаннє таке відбувалося в 1817 році, після цього престол переходив до нового імператора тільки після смерті попереднього. Поновлення процедури зречення стало можливим після прийняття в червні цього року закону, спеціально виданого в якості винятку для імператора Акіхіто, якому дозволили залишити трон через похилий вік.

Акіхіто є 125-м імператором Японії. Він народився в 1933 році, його інтронізація пройшла в 1989 році, після смерті батька імператора, Хірохіто.

Читайте також: У Бельгії художник 19 днів просидів у ланцюгах у будівлі суду (відео)