Світ
6 грудня 2017
Сьогодні католики відзначають День святого Миколая: звичаї свята в різних країнах
У Німеччині, Австрії та Швейцарії в ніч перед 6 грудня діти виставляють взуття за поріг будинку, щоб вночі святий Миколай залишив їм солодощі та подарунки.
news-image

6 грудня католики відзначають світле свято на честь Миколи Чудотворця. Світлим це свято називають тому, що в цей день близькі люди дарують один одному подарунки і роблять приємні речі для дорогих людей, пише «Є!» з посиланням на UN.

Деякі люди цей день відзначають не тільки в колі сім'ї, але і вітають зі святом знайомих, щоб подарувати трішки тепла усім у свято святого Миколая.

Микола Чудотворець за життя відрізнявся особливою милістю і людинолюбством. Крім того, він був ревним учнем Господнім, послідовником апостолів.

Про чудеса, створені Миколою, можна говорити багато. Одного разу, коли в Лікії був голод, Миколай Чудотворець явився торговцю хлібом і продовольством, який збирався відпливати на захід. Уві сні Миколай сказав торговцю, щоб той плив в Лікію і він купить у нього вантаж. Коли торговець прокинувся, в руці у нього було три монети. Торговець відвіз продукти в Лікію і врятував від голоду жителів.

Святий Миколай часто виступав захисником невинно засуджених, рятував їх від смерті, мирив ворогуючі сторони.

Святий Миколай вважається покровителем моряків, які звертаються до нього під час шторму і просять його про заступництво.

Традиції

Свято святого Миколая отримало широке поширення ще в часи Київської Русі. У католиків Микола Чудотворець шанувався завжди як заступник дітей. У Кельнському соборі ще у Х столітті стали роздавати учням церковнопарафіяльної школи фрукти та випічку 6 грудня. З часом така традиція поширилася по всій Європі.

В кожній країні традиції і звичаї в день Миколи Чудотворця відрізняються. Наприклад, у Німеччині, Австрії та Швейцарії в ніч перед 6 грудня діти виставляють взуття за поріг будинку, щоб вночі святий Миколай залишив їм солодощі та подарунки.

Багато дітей вірять, що Святий об'їжджає в своїх санях всі будинки і залишає подарунки у взутті або повішених дітьми шкарпетках.

Також в День святого Миколая прийнято втілювати маленькі мрії в життя, тому деякі люди намагаються в цей день відвідати дитячі будинки з подарунками, щоб ощасливити малюків у свято.

Читайте також:Сьогодні Україна відзначає День Збройних сил