Політика
7 грудня 2017
В Україні будуть створені притулки для жертв домашнього насильства - Павло Петренко
Правом перебування у притулку можуть скористатися як жінки, так і чоловіки.
news-image

В Україні протягом року будуть створені притулки для жертв домашнього насильства. Про це повідомив журналістам у кулуарах парламенту міністр юстиції України Павло Петренко, передає кореспондент «Є!»

Він, зокрема, зауважив що в Україні від рук кривдників у рамках домашнього насильства щороку гине півтори тисячі жінок, а загалом фіксується близько 100 тис. фактів домашнього насильства.
За словами Павла Петренка, держава має певні важелі реагування щодо фактів домашнього насильства. Наприклад, можливо ізолювати кривдника, або направити його на суспільно-корисні роботи. Також незабаром у рамках заходів реагування та допомоги будуть створені притулки для жертв.

"Крім того, вводиться система відповідних мобільних груп, які будуть надавати першу медичну та психологічну допомогу жінкам", - сказав міністр.

Урядовець підкреслив, що дуже важливим є те, що тема домашнього насильства перестала замовчуватись.

"Наше спільне завдання із суспільством - щоб жінки більше не боялися і використовували всі можливості, які надає держава", - зазначив Павло Петренко.

Як розповів міністр, протягом наступного року буде проводитися активна робота з органами місцевого самоврядування, з місцевими громадами щодо облаштування притулків для жертв домашнього насильства.

"Період, протягом якого жінка зможе перебувати у притулку, будуть вирішувати поліція, певні соціальні служби в залежності від ситуації, що відбувається у сім'ї", - зазначив він.

Міністр повідомив, що стосовно кривдників введена певна градація покарань.

"Це не просто штраф. Стандартні санкції щодо кривдника не працюють. Наприклад, якщо вперше був зафіксований факт побиття жінки, вона не має важких ушкоджень або ушкоджень середньої тяжкості, що тягнуло б за собою кримінальну відповідальність, такого кривдника ізолюють від жінки, можуть його відправити на соціальні роботи, або застосувати адміністративний арешт.

Якщо він після цього не виправився, то можна застосувати більш жорсткі санкції, а жінку можливо перевести в притулок, щоб у неї не було щоденних контактів з цим кривдником", - розповів Павло Петренко.

Він також зазначив, що під час перебування у притулку для  жертв насильства буде працювати комплексна програма реабілітації, психологічна допомога, допомога щодо працевлаштування.
Міністр уточнив, що у притулку можуть перебувати як жінки, так і чоловіки, які потерпають від домашнього насильства.

"Ми за гендерну рівність. Мова йде про осіб, які піддаються домашньому насильству, а це можуть бути і чоловіки", - сказав Павло Петренко.
Читайте також: «Кіборги» - це найкращий фільм про війну, який я бачила - Вікторія Сюмар