Події
7 грудня 2017
Палестинці обурені заявою Трампа стосовно Єрусалиму: спалахнули сутички
Існують побоювання, що заяви Дональда Трампа можуть розпалити нову хвилю насильства у регіоні.
news-image

На Західному березі Йордану і в секторі Ґаза спалахнули сутички між розлюченими палестинцями і поліцією - за повідомленнями, щонайменше 17 людей зазнали поранень.

Інформує «Є!», з посиланням на bbc.com.

Палестинців обурили нещодавні заяви президента США Дональда Трампа, який назвав Єрусалим столицею Ізраїлю - анонсувавши зміну політики американської влади у цьому чутливому питанні.

Влада Палестинської автономії закликала до загального страйку у палестинських містах, а у Ґазі ісламістське угруповання "Хамас" - до повстання проти Ізраїлю.

Ізраїль, у свою чергу, відрядив до Західного берега додаткові війська.

Існують побоювання, що заяви Дональда Трампа можуть розпалити нову хвилю насильства у регіоні.

Що саме сказав Трамп?

Напередодні, у середу, президент США Дональд Трамп заявив, що він "націлений цього разу офіційно визнати Єрусалим столицею Ізраїлю".

"Я вирішив, що цей курс буде слугувати найкращим інтересам Сполучених Штатів і встановленню миру між Ізраїлем і Палестиною", - заявив він, додавши, що дав розпорядження Державному департаменту США почати процедуру із переміщення американського посольства із Тель-Авіва до Єрусалима.

Палестинські активісти понівечили мурал із зображенням Дональда Трампа на стіні у Вифлеємі

Попри перестороги щодо наслідків такого кроку, такі заяви чинного американського президента цілком відповідають його передвиборчій кампанії.

Пан Трамп, крім того, заявив, що визнання Єрусалима столицею Ізраїлю є "нічим більшим, аніж визнання реальності".

Водночас він додав, що США підтримають позицію "двох держав для двох народів", якщо її погодять обидві сторони.

Ця позиція передбачає завершення конфлікту на Близькому Сході шляхом створення Палестинської держави поруч із державою Ізраїль у кордонах, що існували до перемир'я 1967 року.

Президент Трамп також утримався від того, аби називати Єрусалим "вічною і неподільною столицею" - так, як його називає Ізраїль.

Чому його слова такі важливі?

Місто Єрусалим має виняткове значення як для Ізраїлю, так і для палестинців. Саме там знаходяться місця, святі одразу для трьох монотеїстичних релігій - ісламу, християнства і юдаїзму.

Ізраїльський суверенітет над Єрусалимом ніколи досі офіційно не визнавався міжнародною спільнотою, і всі іноземні посольства в Ізраїлі знаходяться у Тель-Авіві.

Ізраїль анексував Східний Єрусалим, де знаходиться, зокрема, Старе місто, у ході Шестиденної війни 1967 року, проте досі міжнародна спільнота не визнавала його частиною Ізраїлю.

Палестинці хочуть, аби Східний Єрусалим став столицею їхньої майбутньої Палестинської держави - створення якої передбачається політикою "двох держав для двох народів".

Згідно з Ізраїльсько-палестинськими мирними угодами 1993 року, остаточний статус Єрусалима ще належить визначити на фінальних етапах мирних переговорів.

Мапа

Як відреагував Ізраїль? Що кажуть представники Палестини?

Ізраїльський прем'єр-міністр Біньямін Нетаньягу заявив, що Ізраїль щиро вдячний панові Трампу, який "назавжди зв'язав себе з історією столиці" (маючи на увазі Єрусалим. - Ред.).

Він також заявив, що Ізраїль "тримає зв'язок із іншими країнами, що слідуватимуть прикладу (США)": "Я не маю сумнівів, що інші посольства переїдуть до Єрусалима - коли прийде час". Він не сказав, про посольства яких саме країн іде мова, хоч ізраїльські ЗМІ називали Філіппіни і Чеську республіку.

Водночас із палестинського боку настрої були геть іншими.

Лідер угруповання "Хамас", що керує сектором Ґаза, Ісмаїл Ханія закликав до "дня гніву" у цю п'ятницю, заявивши, що це має бути "перший день повстання проти окупанта".

"Ми наказали усім членам "Хамасу" і усім його філіям бути повністю готовими до будь-яких нових інструкцій і наказів, які можуть з'явитися, щоби дати відсіч цій стратегічній небезпеці", - заявив він у Ґазі.

Тим часом опозиційний до чинного президента Палестинської автономії Махмуда Аббаса рух "ФАТХ" вимагає протестувати проти заяв президента США дипломатичними шляхами - зокрема, скаржитися Раді безпеки ООН та просити підтримки у Лізі арабських країн.

"Ми хочемо оголосити, що США дискваліфіковані зі статусу співавторів будь-яких мирних чи політичних процесів, - заявив речник "ФАТХ", племінник Ясіра Арафата Нассер Аль-Кідва. - На нашу думку, вони втратили свою здатність втілювати будь-які кроки у цьому напрямку".

А яка реакція міжнародної спільноти?

Заяви Дональда Трампа не отримали значної підтримки ані на заході, ані тим паче серед арабських країн.

У найближчі дні Рада безпеки ООН збереться на термінове засідання щодо Єрусалима. Так само нагальну зустріч проведе Ліга арабських держав. Обидві організації мають визначитися зі своєю офіційною позицією щодо ситуації.

Багато союзників Вашингтона заявили, що незгодні із позицією Дональда Трампа.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган застеріг, що пан Трамп "кидає регіон у круговерть вогню", а французький президент Еммануель Макрон вказав на те, що заяви його американського колеги суперечать міжнародному праву й конвенціям ООН.

Ще більше засудження і обурення слова президента США викликали у арабських й мусульманських країнах.

Саудівська Аравія висловила "глибокий жаль" через рішення Дональда Трампа і закликала його змінити свою думку.

Читайте також: У США пояснили, навіщо Трамп визнав Єрусалим столицею Ізраїлю
Читайте також: Трамп визнав Єрусалим столицею Ізраїлю