Суспільство
8 грудня 2017
Росія відмовилась передати Україні політв'язня Виговського, – адвокат
Росія відмовилася передати Україні засудженого за шпигунство Виговського.
news-image

Росія відмовилась передати Україні політичного в'язня Валентина Виговського, який буде відбувати термін ув'язнення за звинуваченнями у шпигунстві в Російській Федерації.

Про це повідомив адвокат Ілля Новиков у Facebook, передає «Є!».

У листопаді Валентин Виговський одержав повідомлення, що Росія відмовляється передавати його Україні за процедурою "спрямування для відбування покарання на батьківщині" у порядку глави 55 КПК РФ, – написав він.

Новіков зазначив, що Виговський був першим, по кому запустили цю процедуру в січні 2017 року.

Була теорія, що, можливо, це буде робочий варіант обміну, який не потребує підписання Путіним помилування. Тому що Путіну явно не подобається їх підписувати, а особливо відповідати потім на питання про це. Спробувати варто, хоча б щоб переконатися, що не працює. Переконалися. Цей варіант закритий, – повідомив адвокат.

Валентин Виговський відбуває 11 років ув'язнення за звинуваченнями у шпигунстві у Кіровській області.

Також, за запевненнями адвоката, є інформація про 14 осіб, які могли б стати фігурантами прямого обміну з Росією.

Крім Віктора Агєєва, це Ольга Максимова, Олексій Седиков, Олег Даронін, Руслан Гаджієв, Владислав Гречин, Валерій Іванов, Ігор Кимаковський, Андрій Лангер (в усіх у наборі 258 стаття КК), Лариса Чубарова, Максим Сливко, Денис Сидоров, Дмитро Маліновський, Олександр Дубинін, – підкреслив адвокат.

Він додав, що щодо деяких громадян набули чинності вироки, і вони можуть потрапити в списки на обмін.

Хтось із них може опинитися в підсумковій версії списку на обмін 74 на 306. Може бути навіть 307-м або 308-м. Росії такий варіант був би найбільш зручний, вона взагалі любить переводити стрілки на ДНР/ЛНР. Я дуже сподіваюся, що якщо хтось із цих людей може стати квитком на волю для Виговського або інших, цей шанс не буде упущений, – зазначив юрист.