Світ
8 грудня 2017
Виставили на продаж тарілку, яку загубив Гітлер під час втечі (фото)
У Вінниці продають тарілку, яку загубив Гітлер зі своїми солдатами під час втечі з ставки Вервольф.
news-image

На сайті оголошень виставили на продаж тарілку, яку знайшли на ставці Гітлера у селищі Стрижавка поблизу Вінниці. Про це пише «Є!» з посиланням на Gazeta.

На ній є маркування: тарілка німецька 1939 год. Клеймо - "1939 Duisdorf-Bonn". Посуд не має тріщин, "павутиння" і потертостей.

"Ця тарілка зі ставки Гітлера Вервольф, що у Стрижавці. Радянська армія захопила ставку на добу, але німці відбилися. За той час фашисти все замінували і підірвали. Майно завантажили на машини і вивезли. Але одна машина застрягла у болоті. Її кинули, а самі втекли. Коли територію знову захопили радянські солдати, місцеве населення ринуло теж. Кинулись до тієї покинутої машини. А там було тьма посуду", - каже Gazeta.ua знавець антикваріату Юрій з Вінниці.
 
У Вінниці продають тарілку, яку загубив Гітлер зі своїми солдатами під час втечі з ставки Вервольф

Жителі Стрижавки кинулись на посуд і рознесли по своїх домівках.

"Люди не мали предметів побуту. Треба було з чого їсти. От цими тарілками вони і користувались. До цього часу користуються", - говорить чоловік.
 
 У Вінниці продають тарілку, яку загубив Гітлер зі своїми солдатами під час втечі з ставки Вервольф

Зараз речі, які мають відношення до ставки Гітлера, мають цінність. Тарілку продають за 1200 грн. Є речі зі ставки Гітлера, які оцінюють у кілька тисяч євро.

У Вінниці відкриють музейну експозицію присвячену вождям комунізму. Демонтовані об'єкти помістять на території історико-меморіального комплексу "Ставка "Вервольф".

Експозиція повинна бути пізнавальною. Тому фахівці вивчають досвід створення подібних музеїв в інших країнах.

Читайте також:У Чехії пройде Тиждень українського кіно