Події
13 грудня 2017
Комітет з нацоборони Канади пропонує надати Україні летальну зброю
З 2014 року Канада надала Україні нелетальне військове озброєння на суму понад 16 мільйонів доларів, а також розгорнула сотні своїх військових для проведення навчань українських солдатів.
news-image

Постійний комітет з національної оборони Канади пропонує уряду підтримати надання Україні летальної зброї, але за умови, що Київ продовжить боротьбу з корупцією на всіх рівнях, повідомляє «Є!» з посиланням на Європейську Правду.

Про це йдеться у звіті "Підтримка України Канадою в час кризи та збройного конфлікту", який був презентований Палаті громад.

Зазначається, що члени Комітету здійснили поїздку в Україну у жовтні 2017 року та додатково провели зустрічі в Оттаві щодо ситуації на Донбасі.

Після цього було зроблено даний звіт, у якому йдеться у першу чергу про канадську військову допомогу Україні та про те, як вона може бути зміцнена у найближчому майбутньому.

Так, у звіті зазначено, що з 2014 року Канада надала Україні нелетальне військове озброєння на суму понад 16 мільйонів доларів, а також розгорнула сотні своїх військових для проведення навчань українських солдатів.

Також очікується, що в найближчі два роки буде надано додаткову військову допомогу на суму 7,25 млн доларів.

"Однак ряд свідків припускають, що настав час для Канади серйозно розглянути також питання постачання Україні летального озброєння та оборонної військової техніки. Українські урядовці неодноразово виступали з цією пропозицією до членів Комітету під час візиту в Україну", - йдеться у доповіді.

Комітет у своїх висновках щодо питання озброєння рекомендує уряду Канади "надати летальну зброю Україні для захисту її суверенітету від російської агресії, за умови, що Україна продемонструє, що вона активно працює над викоріненням корупції на всіх рівнях влади".

Окрім того, пропонується канадському уряду приєднати Україну до автоматичного контрольного списку країн з вогнепальної зброї.

Зазначимо, що цей список (Automatic Firearms Country Control List) визначає країни, в які Канада дозволяє своїм внутрішнім виробникам постачати зброю.

Нагадаємо, у Сенаті США кажуть про зміну політики уряду щодо надання Україні оборонних озброєнь.