Суспільство
15 грудня 2017
Визначили найкращі українські книги для дітей (фото)
Дебютом року назвали книгу Старшокласниця. Першокурсниця Анастасії Левкової.
news-image

Український портал родинного читання "БараБука" визначив найкращі дитячі та підліткові видання 2017 року. Переможців назвали у 10-ти номінаціях, пише «Є!» з посиланням на Gazeta.

Дебютом року назвали книгу "Старшокласниця. Першокурсниця" Анастасії Левкової.

Дія роману розгортається на початку 2000-х. Головна героїня - дівчинка Лілія, закінчує школу. Гарно вчиться, але не боїться кидати виклик суспільству. На випускний альбом прийшла фотографуватися у спортивному костюмі. Починає розмовляти українською. А при вступі до універститету відмовляється давати хабара.

Головна героїня книги — відмінниця з бунтівною душею.

"Це підліткова книжка, написана у формі щоденника. Головна героїня говорить не лише про свої почуття, стосунки з однолітками. Це інтелектуальна проза, тому що ця дівчинка самоіронічна, не боїться написати якусь дурницю, покритикувати сама себе. Разом з тим, вона задумується про важливі речі: свій шлях, самоідентифікацію і культуру. Хотілося, щоб більше було таких підліткових книжок — глибоких у плані рефлексії головних героїв", - каже Галина Ткачук, одна з членів редколегії "БараБуки".

У номінації "Дебют ілюстратора" перемогла Наталя Кащак і книга "Вовк під вікном". Частина малюнків була її дипломним проектом бакалавра.

Ілюстратором року назвали Надію Кушнір. Намалювала малюнки до видання "Як Гусь свою любов шукав". Герой книги народився зі сторінки у мережі Facebook, де отримав широку популярність завдяки гострому коментуванню суспільних і політичних подій. Проте у дитячому виданні мову Гуся відшліфували.

Дитячим поетом року назвали Івана Андрусяка зі збіркою віршів "Лякація". Прозаїком року стала Леся Воронина, яка написала "Таємне Товариство Ботанів, або Екстрим на горі Підстава". Книга є продовженням серії фантастичних романів. Найкращою книгою для підлітків обрали "Круту компанію" Наді Білої.

 Дитячі вірші Івана Андрусяка цьогоріч визнали найкращими.
У номінації "Перша книжка малюка" перемогли Оксана Лущевська та Світлана Балух з книгою "Пташина колискова".

Найбільш пізнавальною книгою стала "#ЯнеБоюсьСказати" Насті Мельниченко. Торік письменниця започаткувала флешмоб, закликавши усіх, хто потерпав від насильства, розповісти свою історію. У книзі зібрала сотню таких випадків. Книга навчає підлітків розпізнавати насильство і опиратися йому.

Книгу Надійки Гербіш "Мене звати Мар'ям" назвали найкращою у категорії "Соціальна книга". Авторка розповідає історію дівчинки зі східної країни, яка разом з родиною тікає від війни до однієї з європейських країн.

"Коли моя подружка працювала військовою медсестрою на українському Сході, то часто розповідала про дітей – і тих, які залишилися зовсім поруч із зоною бойових дій, і тих, які мусили покинути свої домівки, навіть не встигнувши попрощатись із найкращими друзями. І мені страшенно хотілося написати для них книжку. Але щоби не травмувати їх іще більше, я написала її як східну казку. Це історія про маленький вразливий паросточок, який з певних причин викопали з його лісу й перевезли кудись далеко, в геть інші умови", - розповідає Надійка Гербіш.
 
Надійка Гербіш розповідає про війну на Сході в метафоричній формі.

У номінації "Шпаргалка для вчителя" перемогла книга "Пиши сильно" від видавництва "Пабулум". Містить поради і практичні вправи для розвитку майстерності письма.

Вибором читачів стала книга Лариси Денисенко "Майя і її мами". За неї віддали найбільше голосів під час голосування на сайті"БараБуки".

Книжковий портал відкрили 2014 року. Пропонує батькам фахові оцінки дитячих та підліткових видань від літературних критиків. Проект заснувала журналістка та дитяча письменниця Тетяна Стус.

Читайте також:Українське видавництво презентувало книжку-подарунок до Дня святого Миколая (фото)

Читайте також:«Кіборги» - це найкращий фільм про війну, який я бачила - Вікторія Сюмар