Війна
18 грудня 2017
«Нестерпні умови»: у РФ назвали причину виходу росіян із СЦКК на Донбасі
Російські представники СЦКК покинуть Україну 19 грудня.
news-image

Російські представники Спільного центру контролю і координації припинення вогню і стабілізації на лінії зіткнення сторін на Донбасі покинуть Україну 19 грудня через "напружену морально-психологічну обстановку". Про це сказано у заяві Міністерства закордонних справ Росії, передає «Є!» із посиланням на УП.

"В порушення домовленостей президентів РФ і України щодо створення та розміщення СЦКК українська сторона свідомо створювала для наших військовослужбовців, які входять до його складу, напружену морально-психологічну обстановку, чинила перешкоди для виконання ними своїх службових обов'язків", - повідомляє російське МЗС.

У відомстві поскаржилися, що російським офіцерам обмежувався доступ до лінії зіткнення, перевірки несення служби на спільних спостережних пунктах, розгорнутих на підконтрольній Україні території.

"Справа доходила до заборон на спілкування з місцевим населенням. Мали місце випадки неповажного ставлення українських військовослужбовців до своїх російських колег", - сказано в заяві

Також в МЗС РФ відзначили, що з 1 січня 2018 року Україна планує ввести новий порядок в'їзду і перебування громадян Росії на своїй території, відповідно до якого ті повинні будуть завчасно повідомляти свої персональні дані українській владі.

Там вважають, що ця норма "не відповідає положенням угоди між урядами РФ і України про безвізові поїздки громадян двох країн від 16 січня 1997 року і є неприйнятною для російських військовослужбовців".

"У таких умовах подальша робота представництва збройних сил Російської Федерації в СЦКК стала неможливою. 19 грудня 2017 року російські офіцери, що входять до складу Центру, покинуть територію України ", - йдеться у повідомленні.

Також наголошується, що Росія "проінформувала зарубіжних партнерів про цей вимушений крок, підкресливши, що вся відповідальність за можливі наслідки повністю лягає на українську сторону".

У російському МЗС додали, що з вересні 2014 року, до складу СЦКК входило 75 офіцерів збройних сил РФ, які змінювалися кожні три місяці.

Раніше повідомлялося, що за даними розвідки, 19 грудня бойовики ОРДЛО можуть вдатися до агресивних наступальних дій по всій лінії зіткнення району проведення антитерористичної операції через заяви Міноборони РФ про намір відкликати російських офіцерів з СЦКК.

14 грудня спостерігачам місії ОБСЄ передали лист від Міноборони РФ з повідомленням про те, що Росія збирається відкликати з території України офіцерів своїх Збройних сил з СЦКК.

Як відомо, наприкінці листопада українська сторона Спільного центру з координації та контролю заявляла, що російська сторона СЦКК і бойовики ОРДО блокують пошук і вивезення з окупованої території тіла загиблого українця.

Згодом глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що російських офіцерів у СЦКК на Донбасі поставили у "нестерпні умови".

Читайте також: Позиції «Грузинського легіону» на Донбасі накрили артилерією, багато поранених