Суспільство
4 лютого 2015
Мобільні оператори готові оповіщати населення про НС по SMS
Для впровадження системи оповіщення має бути вирішено ряд технічних і юридичних питань
news-image

Мобільні оператори готові співпрацювати з державними органами в питанні екстреного оповіщення населення у разі надзвичайних ситуацій, повідомляє Є! Єдність.інфо з посиланням на "Інтерфакс-Україна".

"Є цілий ряд технічних, юридичних та організаційних питань, які необхідно вирішити. Ми з розумінням ставимося до серйозної державної задачі, готові допомагати її вирішувати, і цей процес повинен бути двостороннім", - сказав директор з корпоративного управління і контролю "МТС Україна" Олег Проживальський.



Він також додав, що у мобільних операторів є технічні можливості для впровадження таких систем, зокрема послуга бродкаст (надсилання повідомлень, які миттєво відображаються на екрані мобільного пристрою при отриманні, але не зберігаються в пам'яті пристрою - ред.).

У "Київстарі" відзначили, що в оператора є локальний досвід співпраці зі Службою з надзвичайних ситуацій з питань оперативного інформування населення в кількох областях України, проте система оповіщення національного масштабу в Україні не створена.

"Законодавче вирішення питання про використання можливостей мобільних операторів для інформування населення в надзвичайних ситуаціях, безумовно, назріло і вимагає вдумливого підходу до вирішення з урахуванням, в тому числі, технічних можливостей передачі SMS мільйонам абонентів одночасно. Ми готові брати участь у розробці таких рішень", - зазначив директор з корпоративних зв'язків "Київстар" Михайло Шуранов.



За даними операторів, для впровадження системи оповіщення має бути вирішено ряд технічних і юридичних питань. Зокрема, правового врегулювання потребує питання масової розсилки повідомлень, оскільки згідно з чинним законодавством така розсилка може розцінюватися як спам.

Читайте також: Радник президента пояснив, чим поганий воєнний стан


Крім того, Служба з надзвичайних ситуацій зі свого боку повинна мати необхідне для функціонування системи обладнання і виділений канал зв'язку, по якому операторам буде оперативно і централізовано надходити необхідна інформація.