Політика
20 грудня 2017
У Раді пропонують в четвер розглянути законопроект про передачу землі тергромадам
Президентським законопроектом, зокрема, передбачено, що землі, які перебувають у державній власності, передаються об'єднаним територіальним громадам у комунальну власність за межами населених пунктів у межах юрисдикції громад.
news-image

Фракція БПП наполягає на розгляді 21 грудня, президентського законопроекту про перерозподіл повноважень у сфері земельних відносин. Про необхідність розгляду у четвер президентського законопроекту 7363 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання створення та діяльності дрібних фермерських господарств і деконцентрації повноважень у сфері земельних відносин" заявила представник Президента України у Верховній Раді, народний депутат з фракції БПП Ірина Луценко під час пленарного засідання парламенту,  передає «Є!» із посиланням на Укрінформ.

"Напередодні завершення законодавчого року фракція "Блок Петра Порошенка" наполягає на необхідності розгляду у четвер та прийнятті ініційованого Президентом закону 7363 щодо стимулювання створення та діяльності дрібних фермерських господарств і деконцентрації повноважень у сфері земельних відносин. Цей законопроект упорядковує сферу земельних відносин, значно посилить боротьбу з корупційними схемами при використанні державних і комунальних земель, дасть можливість об'єднаним територіальним громадам самостійно управляти своїми земельними ресурсами. Основне - президентським законопроектом, зокрема, передбачено, що землі, які перебувають у державній власності, передаються об'єднаним територіальним громадам у комунальну власність за межами населених пунктів у межах юрисдикції громад", - пояснила Луценко.

Представник Президента у ВР також зауважила,  що прийняття цього законопроекту значно знизить корупційні ризики, оскільки суттєво посилить контроль самих громад над своїми землями.

"Очевидно, що коли об'єднані територіальні громади володітимуть землями, самі контролюватимуть кошти за їх використання, вони будуть зацікавлені в найефективнішому використанні своїх земель. Об'єднані територіальні громади зможуть не лише розпоряджатися землями, а й встановлювати ставки орендної плати за користування землею водного плеса та земель сільськогосподарського призначення, таким чином регулюючи наповнення місцевого бюджету та стимулюючи надходження інвестицій в аграрний сектор", - додала вона.

Крім того, законопроект посилює захист фермерів від рейдерських атак, які, за словами Луценко, "стають справжньою чумою для сільськогосподарської галузі". Так, у законопроекті пропонується подолати проблему подвійної реєстрації орендної землі, ввести чітко механізми протистояння підробці довіреностей, підписів на договорах оренди та унеможливити протиправну зміну учасників підприємств.

Крім посилення децентралізації, законопроект 7363 спрямований на розвиток фермерства в Україні,  зокрема шляхом легалізації сімейних фермерських господарств з набуттям статусу особи підприємця.

Читайте також: У Раді запропонували змінити Білорусь як майданчик для переговорів