Суспільство
22 грудня 2017
Українець Клих примусово проходив психіатричне лікування в Росії
Громадянин України Станіслав Клих.
news-image

Громадянин України Станіслав Клих, якого несправедливо ув'язнили у Росії у 2014 році, зазнав примусового психіатричного лікування за рішенням керівництва в’язниці.

Про це повідомляє  Amnesty International, передає «Є!».

Українця з 3 березня 2017 року утримують у колонії містечка Верхньоуральськ Челябінської області в Росії. Він 12 днів голодував на знак свого увязнення. Через це у Клиха погіршився стан здоровя. Чоловік написав до керівництва в’язниці прохання про надання медичної допомоги через низький тиск та рівень гемоглобіну.

Проте замість виконання прохання, його перевели до психіатричної лікарні міста Магнітогорськ, де Клиха проти волі утримували до 8 вересня.

В лікарні Станіславу Клиху примусово робили ін’єкції невідомих препаратів. Його мати говорить, що унаслідок цього "лікування" він почувається "задерев’янілим" і "поводиться як дитина", не будучи здатним робити елементарні речі, такі як вмивання, – зазначила директорка Amnesty International Україна Оксана Покальчук.

Керівництво лікарні відмовляється повідомити, які саме препарати до нього застосовували і з якою метою. Після повернення з лікарні він також не був здатен керувати руками, а декілька пальців були ушкоджені.

Таке ставлення може розглядатись як тортури. Ми боїмось, що відтоді Клих так і не отримав належної медичної допомоги – заявила Покальчук.

Вона припускає, що до Сталіслава могли застосовувати неприпустимі та брутальні методи, подібні до тих, що використовувались у каральній психіатрії в радянські часи. Покальчук переконана, що його фактично зламали.

Після "лікування" чоловік схуд на 15 кілограмів. За свідченнями його матері, Тамари Клих, котра мала змогу відвідати його 10, 11 та 12 жовтня, Станіслав мав пролежні, п’ять з його пальців були сильно ушкоджені.

Наразі його утримують у Вєрхньоуральську, за більш ніж 2500 кілометрів від місця проживання його матері. Через це мама Станіслава Клиха з моменту затримання у 2014 році змогла відвідати сина лише двічі.

Організація оголошує акцію термінової допомоги та закликає писати листи до влади Російської Федерації з вимогами негайно розкрити деталі лікування та медичні препарати, які примусово застосовувались до Саніслава Клиха. А також забезпечити йому доступ до необхідного медичного забезпечення включно з оцінкою його психічного стану незалежним експертом.