Інтернет
22 грудня 2017
Україною поширюється новий комп'ютерний вірус
Вірус Digmine підключається до сервера, звідки читає його конфігурацію, а майнер-шкідник тим часом добуває криптовалюту із жертви.
news-image

Цього тижня Україною та низкою інших країн поширився небезпечний комп'ютерний вірус, що полягає у розповсюдженні кіберзлочинцями майнера для криптовалюти Monero. Він передається через додаток Messeger від Facebook.

Інформує «Є!», з посиланням на ТСН.

За даними компанії Trend Micro, вперше вірус поширився Південною Кореєю. Згодом його помітили в Азербайджані, Венесуелі, В'єтнамі, Тайланді, Філіппінах та в Україні. Він поширювався через додаток для обміну повідомленнями Messeger як відеозапис невідомого складу. Користувачам у повідомлення приходив архів під назвою video (та чотирма цифрами у будь-якому порядку), у якому містився шкідник Digmine. Повідомлення надходило від зламаних користувачів, в основному від друзів у Facebook. 

Зазначається, що вірус діє лише у тому випадку, якщо файл із шкідником відкрити на стаціонарному комп'ютері або ноутбуці в браузері, однак зі смартфонів та інших ґаджетів вірус не діяв. Якщо аккаунт користувача Facebook налаштований на автоматичний вхід у систему, вірус буде поширюватися друзям у соціальній мережі з легкістю у чаті.

Вірус Digmine підключається до сервера, звідки читає його конфігурацію, а майнер-шкідник тим часом добуває криптовалюту із жертви. Разом з тим вірус поширюється через чат іншим користувачам соцмережі. Разом із розвитком добування криптовалют, майнінга і технологій блокчейну, в Мережі поширюється діяльність кібернетичних злочинців. Вони використовують найпопулярніші соціальні мережі і браузери, аби заражати все більше та більше користувачів і отримувати великий прибуток. Проте користувачу у випадку подібної загрози достатньо не довіряти сумнівним матеріалам, вмикати налаштування конфіденційності облікового запису, дізнаватися про підозрілі повідомлення. 

Facebook, своєю чергою, повидаляв посилання на шкідливий файл, що поширювався у Messeger. Також співробітники соцмережі пообіцяли безкоштовну противірусну перевірку усім, на чиїх комп'ютерах зафіксована шкідлива вірусна активність. 

Читайте також: У Facebook вирішили платити податки у тих країнах, де вони продають свої продукти