Суспільство
23 грудня 2017
Росіяни на Донбасі: Макрон і Меркель оприлюднили спільне бачення
Еммануель Макрон і Ангела Меркель.
news-image

Канцлер Федеративної республіки Німеччина Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон наголошують, що останнім часом почастішали випадки порушень "режиму тиші" на Донбасі. Крім того, вони закликали до найшвидшої реалізації мирного врегулювання конфлікту та вважають вихід з СЦКК російський військових абсолютно неправильним.

Про це йдеться у спільній заяві європейських лідерів, яку було опубліковано на офіційному сайті уряду Німеччини, передає «Є!».

Канцлер Меркель та президент Макрон закликали до негайних і перевірених кроків щодо стабілізації припинення вогню. Варто нагадати і про попередні угоди про захист цивільної та важливої ​​інфраструктури. Як вираження поваги до суверенітету та територіальної цілісності України необхідно реалізувати повне здійснення мінських угод. Немає альтернативи виключно мирному врегулюванню конфлікту, – підкреслюється у документі .

Крім того, Макрон і Меркель закликають до стійкого та всебічного припинення вогню у майбутньому, в тому числі і на майбутні свята, та до реалізації прискорення процесу обміну полоненими, про який домовилася Тристороння контактна група у Мінську.

Франція та Німеччина також вимагають повернення російських офіцерів до "Спільного центру з контролю та координації (СЦКК), який відіграє дуже важливу роль у підтримці спостерігачів ОБСЄ та угодах щодо припинення вогню, – зауважили європейські лідери.

Також речниця федерального уряду Німеччини Ульріке Деммер назвала вихід росіян зі СЦКК "абсолютно неправильним сигналом".