Світ
2 січня 2018
Рівень захворюваності на гепатит типу А зріс у Польщі у 80 разів
Кількість захворювань зросла в усій Європі.
news-image

У Польщі зафіксовано рекордне, 80-кратне зростання рівня захворюваності на гепатит типу А. Кількість захворювань зросла в усій Європі. Про це повідомляється в опублікованому наприкінці грудня звіті Європейського центру з профілактики та контролю захворюваності (ECDC). Ця організація рекомендує проводити щеплення проти гепатиту типу А, але в Польщі даної вакцини немає, передає «Є!» із посиланням на Радіо Польща.

За даними Національного інституту громадського здоров’я (PZH), за минулий рік у Польщі зафіксовано близько 2900 випадків цієї хвороби, натомість у попередніх роках їх було від кількох до кільканадцяти, а в 2016 – близько 30.

Ґжеґож Гудзік, заступник головного санітарного інспектора підкреслює, що гепатит типу А є небезпечною хворобою, яка пошкоджує печінку:

«Напевно, це запущені випадки. Така жовтуха розповсюджується дуже швидко і дуже легко, бо це вірусне захворювання, що є хворобою брудних рук і її розповсюдженню можна завадити миттям рук. Вона призводить до досить суттєвої проблеми, бо трапляються випадки із блискавичним перебігом, коли вона знищує нашу печінку. А без печінки, як відомо, жити не можна».

Тим часом у Польщі вже віддавна немає вакцини проти вірусного запалення печінки типу А. Павел Тшцінський, речник головного фармацевтичного інспектора каже, що ситуація дуже складна, оскільки це єдина рекомендована вакцина і дотепер мало хто її отримав:

«Виробники – це дві фірми – не були готові до настільки великого зацікавлення з боку польського ринку. Свої запаси вони спрямували на ті ринки, які забезпечували й дотепер. А проблема полягає ще й у тому, що виробництво цього специфічного лікарського препарату вимагає багатьох місяців. У зв’язку з цим єдине, що можна порекомендувати у випадку відсутності вакцини, - це просто виняткове дбання про гігієну, часте миття рук після повернення з громадських місць».
Читайте також: У Польщі відкрили реєстр даних педофілів