Суспільство
3 січня 2018
«Йде засилля западенської культури»: композитор Бистряков поскаржився на тяжку долю
Бистряков заявив, що в Україні триває "атака" на російськомовних і на російську культуру.
news-image

Відомий радянський і український композитор Володимир Бистряков вважає, що зараз в країні йде "засилля западенської культури". Про це він сказав в інтерв'ю агентству "РИА Новости Украина", передає «Є!» із посиланням на РБК.

"Зараз йде засилля западенської культури. Про це попереджав ще в 90-ті роки В'ячеслав Чорновіл: що якщо ми не прийдемо до федералізації, неминуче розвалиться країна, тому що вона складається з дуже різних шматків. Западенської культури, культури південного сходу. І їх можна тримати в єдиній державі тільки шляхом толерантності, демократії, визнання права всіх людей на свободу мови, культури, релігії, самовираження", - сказав він.
"Я зараз публікую свої пісні в Facebook і люди пишуть: "О, які чудові пісні! Чому ми їх раніше не чули?". Саме тому, що вони написані російською мовою", - додав композитор.

За словами Бистрякова, російськомовних українців "змушували і змушують до внутрішньої еміграції".

"Або кажуть: "Чемодан-вокзал-Росія!" Ну, відома ця стара пісня, коли хочуть позбутися від так званих москалів, або "вати", "сєпарів", і відразу заживемо - все нормально. Таке було в свій час в Зімбабве, коли вони відмовилися від білих партнерів у бізнесі, і відразу країна розпалася. Моментально. Почалася дика інфляція. Те ж саме приблизно відбувається і тут. Але суспільство схильне, все-таки, до самолікування. Незважаючи на велику кількість ідіотів, яка у нас спостерігається... А спостерігається дуже багато - у нас просто суцільний цирк. То роздягаються і голими бігають, трясуть своїми "доробками", то висловлюють щось таке, що всіх російськомовних потрібно замкнути в концтаборах, як це зробив соліст з баяном", - сказав композитор.

Також Бистряков заявив, що в українській культурі є ще одна "недобра тенденція".

"Цілий ряд виконавців роблять з простого українця жлоба. Вони виводять українця в своїх піснях - "Сирожене морожене", "Мамо, я дурна" або щось ще. Це недобра тенденція. Але чомусь в цьому бачать якийсь кумедний момент. Одна справа, коли ми суржик вживаємо - це дійсно класно. Це і Нечуй-Левицький, і Ставицький - це частина народного говору. А інша справа, коли просто з людей роблять жлобів - це негарно. І потім все це спихають на підступи Московії, Росії. Самі ж себе роблять ідіотами", - резюмував він.
Читайте також: Київ почав «хамити» Москві: український шоумен звинуватив Україну у війні на Донбасі і виправдав окупацію Криму (відео)