Суспільство
3 січня 2018
Біженці призвели до збільшення випадків насильства в Німеччині - дослідження
Поліція класифікувала майже кожен дев'ятий випадок насильства як пов'язаний з мігрантами.
news-image

Через кризу біженців Німеччина пережила погіршення ситуації щодо зафіксованих випадків насильства. Про це свідчать результати оприлюдненого в середу, 3 січня, спеціального дослідження, зроблено на замовлення міністерства у справах сім'ї Німеччини, повідомляє Deutsche Welle, передає «Є!»

Автори дослідження вказали на істотне збільшення кількості випадків насильства за період з 2014 по 2016 роки на прикладі федеральної землі Нижня Саксонія. Зростання таких випадків аналітики пояснюють кризою біженців. Згідно з офіційною статистикою, кількість зафіксованих поліцією з 2014 по 2016 роки випадків насильства зросла у цій федеральній землі на 10,4 відсотка. На 92,1 відсотка це зростання можна пояснити фактором біженців, запевняють автори дослідження.

Поліція класифікувала майже кожен дев'ятий випадок насильства як пов'язаний з мігрантами. Сюди потрапили як ті, хто подав заявку на отримання статусу біженця чи вже отримав будь-який вид захисту, або ж навпаки їм було відмовлено в наданні притулку. Так само під цю статистику підпадали й ті, хто опинився в категорії осіб з "недозволеним перебуванням". Тож частка біженців, підозрюваних у скоєнні пов'язаних з насильством злочинів, вища, ніж в цілому серед населення.

Дослідження спростовує поширені кліше

Водночас у дослідженні немає підтверджень поширеним кліше, що біженці в цілому більше схильні до скоєння протиправних дій. Натомість автори вказують на інші чинники, зокрема й на те, що серед біженців значно більша частка осіб, котрі саме такого віку, в якому люди досить часто мають проблеми з законом. Так само, на думку аналітиків, зростанню насильства сприяє й той факт, що біженців різного віросповідання та походження нерідко досить щільно поміщають у притулках. Крім того, громадяни активніше повідомляють про скоєння біженцями злочинів, ніж про аналогічні правопорушення, вчинені іншими громадянами. Ще одним фактором поширеності насильства серед біженців є його виправдання "чоловічими нормами поведінки", поширеними серед біженців, наголошують автори дослідження.

Примітно, що серед біженців спостерігається разюча відмінність щодо схильності до насильства залежно від країни походження. Якщо серед вихідців з Іраку, Сирії та Афганістану таких випадків вкрай мало, то особи з Марокко, Алжиру і Тунісу особливо часто потрапляють у поле зору поліції через випадки насильства. Приміром, у Нижній Саксонії на вихідців із Тунісу припадає всього 0,9 відсотка зареєстрованих біженців, але серед підозрілих у причетності до насильства їхня частка - 17,1 відсотка.

Дослідники також вказують і на фактор відсутності перспективи легалізації свого перебування в Німеччині, що панує у цій групі людей у віці від 14 до 30 років, що також може буди одним із стимулів до насильства.

Читайте також: В Італії переодягнений медбратом мігрант спробував зґвалтувати породіллю в пологовому залі