Суспільство
5 січня 2018
У Парижі помер родоначальник московського концептуалізму художник Янкілевський
Помер Володимир Янкілевський.
news-image

4 січня в Парижі помер російський художник, один із головних новаторів у повоєнному московському "неофіційному мистецтві" Володимир Янкілевський. Про його смерть повідомив російський художник і письменник Максим Кантор у Facebook.

Гарний художник і гарна людина. Життя довге, 80 років – цілком гідний вік; працював Янкілевський до самої смерті, утім, уже без того розмаху, із яким працював у Москві. У його крихітній паризькій квартирі – вітальня була і майстернею, на малесенькій кухні обідали. Навколо картини. Начебто непогане життя для художника – але він вправі був розраховувати на більше. І заслуговував на більше, – написав він.

Кантор розповів, що першу половину життя Янкілевський прожив у Росії, де був підпільним художником.

Протягом останніх десятиліть жив у Парижі, де теж був таким собі підпільним художником. Було в цьому житті щось винятково "паризьке" в тому самому сенсі невлаштованості, який ми вкладаємо у слова "паризька школа, – підсумував він.

Роботи Янкілевського презентовано у провідних музеях світу, зокрема в Центрі Жоржа Помпіду, Дрезденській національній галереї, Державній Третьяковській галереї, Державному Російському музеї тощо. Він брав участь у 170 групових виставках, зокрема виставці авангардистів, розкритикованій радянським лідером Микитою Хрущовим у 1962 році.

Художнику було 79 років. До свого ювілею він не дожив приблизно півтора місяця.