Події
5 січня 2018
В Україні будуть закривати неефективні наукові установи
Важлива зміна 2018-го — атестація за новими правилами наукових установ та вишів, які здійснюють наукову діяльність. Від цього залежатиме рівень їх базового фінансування.
news-image

Атестація наукових установ та вишів, які здійснюють наукову діяльність, у 2018 році проводитиметься за новими правилами, інформує «Є!» з посиланням на 1NEWS.

«Важлива зміна 2018-го — атестація за новими правилами наукових установ та вишів, які здійснюють наукову діяльність. Від цього залежатиме рівень їх базового фінансування», — йдеться у повідомленні.

Зокрема, для наукових установ новий порядок державної атестації був ухвалений у липні 2017 року, до 2020 року атестацію мають пройти не менш як 550 (80%) таких закладів. У разі отримання позитивної оцінки установи отримуватимуть більше фінансування.

Наприклад, у бюджеті 2018 року для НАН відкрито нову програму «Підтримка розвитку пріоритетних напрямків досліджень» з бюджетом у 500 млн гривень. Ці кошти надаватимуть науковим установам, атестованим за високим рівнем. Водночас установи, які за результатами атестації будуть визнані як неефективні, мають бути реорганізовані чи ліквідовані, додали у відомстві.

Для вишів, як зазначається, порядок атестації наразі затверджується.

«Нині в системі МОН наукову діяльність здійснюють 167 закладів вищої освіти. Кожен з них зможе подати документи на атестацію за 7 напрямами наук. Кінцева мета державної атестації – визначення обсягів базового фінансування окремих наукових напрямів у вишах відповідно до отриманої оцінки», — сказано у повідомленні.

Читайте також:Стівен Гокінг попереджає, що штучний інтелект може знищити людський рід