Політика
11 січня 2018
Румунії, як і раніше, не подобається український закон про освіту - міністр МЗС Мелешкану
Сторони домовилися продовжити відкритий діалог щодо освітнього питання.
news-image

Міністр закордонних справ Румунії Теодор Мелешкану заявляє, що Румунія і далі дотримується думки про негативний характер мовних норм закону "Про освіту". Про це він сказав в ході спільної з міністром закордонних справ Павлом Клімкіним прес-конференції, повідомляє «Є!» із посиланням на Українські Новини.

"Румунія і надалі дотримується своєї точки зору, що ст. 7 нового закону про освіту в Україні має негативний вплив щодо громади, яка хоче і має право навчатися на своїй рідній мові. Ми розмовляли з міністром Клімкіним про висновки" Венеціанської комісії ", а також щодо інших другорядних механізмів, які ми можемо використовувати в даному випадку", - сказав Мелешкану.

Він зазначив, що в ході переговорів сторони домовилися продовжити відкритий діалог щодо освітнього питання, щоб скористатися різними механізмами в даному форматі, зокрема прийняти додатковий документ, який би стосувався гарантій прав нацменшин, які проживають в двох державах.

Також Теодор Мелешкану сказав, що Румунія має намір надати фінансову підтримку учням і викладачам румунської громади в Україні.

"Я проінформував міністра закордонних справ (Павла Клімкіна) про те, що уряд Румунії має намір здійснити певні заходи щодо фінансової підтримки учнів, які навчаються румунською мовою, а також надати підтримку викладачам по професійному вдосконаленню навичок в школах з викладанням румунською мовою", - сказав Мелешкану.

Він повідомив, що Румунія також готова надати свій досвід і свою експертизу щодо освіти на рідній мові, і паралельно забезпечити знання румунської мови.

"Наш досвід показує, що можливо отримати хороші результати при вивченні державної мови нарівні з рідною", - зазначив міністр.

Крім того, Мелешкану заявив про необхідність обговорення цього питання з представниками громад для того, щоб всі їхні права та обов'язки були дотримані.

Раніше Клімкін заявляв, що Румунія готова до діалогу щодо мовних положень закону "Про освіту".

У вересні Президент Румунії Клаус Йоханніса переніс візит в Україну на невизначений термін у зв'язку з прийняттям Верховною Радою нової редакції закону "Про освіту".  

Читайте також: У Польщі порахували українців-вихідців з Донбасу