Політика
12 січня 2018
Трамп поскаржився на прагнення мігрантів зі «смердючих дірок» переїхати в США
Дональд Трамп назвав низку країн, звідки прибувають в США мігранти, "смердючими дірками".
news-image

На нараді в Білому домі президент Дональд Трамп заявив, що США повинні приймати більше мігрантів з таких країн, як Норвегія, а не жителів "смердючих дірок" типу Гаїті і країн Африки. Від президента вже зажадали вибачень, передає «Є!» із посиланням на Інтерфакс.

Дональд Трамп назвав низку країн, звідки прибувають в США мігранти, смердючими дірками. Про це повідомляє CNN з посиланнями на джерела. Точність цитати підтвердили також джерела The Washington Post, CBS і Reuters.

"Чому ми приймаємо всіх цих людей зі смердючих дірок, які приїжджають сюди? Ми повинні домогтися того, щоб до нас приїжджали люди з таких країн, як Норвегія", - звернувся Трамп до учасників наради членів адміністрації, членів палати представників і сенаторів від обох партій, яка відбулася в Білому домі.

Як відзначають джерела, мова йшла про Гаїті, Сальвадор і низку африканських країн.

Джерела Reuters розповіли, що це судження президента обурило не тільки присутніх на засіданні демократів, а й багатьох республіканців.

Член палати представників від Республіканської партії Міа Лав, дочка іммігрантів з Гаїті, сказала, що коментарі були "недобрими, такими, що розпалюють ворожнечу, зарозумілими і кидають виклик цінностям нашої нації", повідомляє Reuters. Вона закликала Трампа вибачитися перед американським народом і країнами, які він образив.

Фраза Трампа прозвучала на закритій частині переговорів, які він провів у вівторок, 9 січня. На них були запрошені як демократи, так і республіканці, сенатори і члени палати представників, які займаються проблемами імміграції. Відеотрансляцію відкритої для преси частини переговорів вели багато телеканалів США.

Головною турботою представників демократів на нараді була доля введеної Бараком Обамою програми DACA, яка надавала право працювати в США дітям нелегальних мігрантів, які народилися в США або в'їхали в країну у віці молодше 16 років.

У вересні адміністрація Трампа назвала її неконституційною і зупинила її дію. Діти нелегалів, які отримали дозвіл на роботу, багатьом з яких 30-40 років, можуть користуватися програмою до 5 березня 2018 року. Трамп на нараді пов'язав рішення по дітях нелегалів, яких налічується близько 800 тис., із забезпеченням безпеки на кордоні, будівництвом стіни на південному кордоні США, скасуванням правила "міграції по ланцюгу", коли мігрант, що влаштувався в США, викликав в країну безліч родичів, і заборону міграційної лотереї.

Він запропонував законодавцям від обох партій спільними зусиллями розробити законопроект, який влаштував би кожну із сторін. При цьому Трамп привітав переїзд в США кваліфікованих фахівців з інших країн, яких потребує економіка країни.

Обмеження незаконної міграції було однією з головних обіцянок Трампа в боротьбі за президентський пост.

В одному з твітів, опублікованих після наради, Трамп заявив, що рівень нелегальної імміграції опустився до мінімуму за останні 45 років.

Читайте також: Цукерберг анонсував зміни у стрічці Facebook