Суспільство
15 січня 2018
Глава МЗС Угорщини звинуватив Україну в підготовці нових обмежень проти меншин
Крім того, уряд Угорщини зауважив, що виступить проти останніх заходів з тією ж наполегливістю, як і проти Закону про освіту.
news-image

Зокрема, в Угорщині застерегли, що обов'язковим для виконання в Україні стане видання угорських газет двома мовами. Про це пише «Є!» з посиланням на Тиждень.

Глава Міністерства закордонних справ Угорщини Петер Сійятро заявив, що в Україні уряд готує зміни до законодавства, котрі введуть нові обмеження на права угорської меншини.

Наголошується, що запланована законотворчість спровокує загострення ситуації між двома державами навколо прав меншин.

"Замість того, щоб пом'якшити конфлікти, Україна зробила подальші пропозиції щодо обмеження використання мови та громадянства. Наприклад, буде обов'язковим показувати український переклад діалогів під час постановок театру, а угорські газети також повинні публікуватися двома мовами", - йдеться в офіційній заяві на сайті угорського відомства.

Крім того, уряд Угорщини зауважив, що виступить проти останніх заходів з тією ж наполегливістю, як і проти Закону про освіту.

Нагадаємо, 28 грудня глава Місії України при НАТО Вадим Пристайко заявив, що Угорщина продовжує блокувати євроатлантичну інтеграцію Києва незважаючи на позитивні для України висновки Венеційської комісії щодо відповідності мовної статті закону про освіту міжнародним зобов’язанням.

Додамо, 11 грудня Венеціанська комісія опублікувала рішення щодо мовних положень закону України "Про освіту". Він містить низку рекомендації для України, але водночас – вважає, що права угорськомовної меншини та інших меншин країн-членів ЄС можуть бути дотримані без внесення змін до сьомої статті закону, тобто тієї, якою встановлюється мова навчання.

Зазначимо, 28 вересня в Україні набув чинності закон "Про освіту", який, серед іншого, запроваджує в Україні 12-річну повну загальну середню освіту. Законом передбачено, що представникам національних меншин України гарантується право на навчання в комунальних закладах для отримання освіти поряд із державною мовою відповідної національної меншини. Це право реалізується через класи (групи) з навчанням мовою відповідної національної меншини поряд із державною мовою.

Згодом Угорщина вирішила блокувати будь-яке подальше зближення України та ЄС через підписання президентом України Петром Порошенком закону "Про освіту", а також попередила Україну про можливі санкції в разі невідкликання закону про освіту.