Суспільство
17 січня 2018
На батьків нещеплених від кору дітей можуть подати до суду
З початку 2018 року вже зафіксовано 1285 випадків захворювання, 856 з них - діти, і вже є шість смертей.
news-image

В Україні серйозний спалах кору, який дуже сильно налякав людей, пише «Є!» з посиланням на Експрес.

З початку 2018 року вже зафіксовано 1285 випадків захворювання, 856 з них - діти, і вже є шість смертей. При цьому за весь минулий рік відбулося всього 3382 випадки захворювання на кір. Про це повідомляє kp.ua. Пишуть Українські новини.   

У низці міст дітей без довідок про щеплення не дозволяють приводити в садки і школи. Частина міст продовжила канікули з розрахунком на те, що за цей час свідомі батьки вакцинують своїх чад.  

Частина батьків у забороні на відвідування школи без вакцини бачить дискримінацію і порушення конституційного права на освіту.  

Як стверджує адвокат Андрій Турій, якого цитує сайт ТСН, вимога пред'являти довідки абсолютно законна.   

"Нормативними актами, а саме Законом "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" та Положенням про державний санітарно-епідеміологічний нагляд передбачена можливість визначати необхідність профілактичних щеплень та інших заходів профілактики у разі загрози виникнення епідемій. Можливо, також не допускати до будь-яких видів діяльності, робіт, навчання, відвідування дошкільних закладів осіб, які або страждають на інфекційні захворювання, або є носіями збудників інфекційних захворівши ними, або були в контакті з такими хворими, а також осіб, які ухиляються від обов'язкового медичного огляду або щеплення проти інфекцій", - говорить Андрій Турій.

  У той же час, на думку юриста і адвоката Івана Лібермана, така заборона порушує конституційні права дитини.   

"Не пускати дітей до школи без довідки про щеплення незаконно з тієї причини, що у нас епідемія офіційно не оголошена. І, виходячи з цього, немає законних підстав забороняти дітям доступ до освіти. У нас держава гарантує освіту, тому такі дії є незаконними" , - коментує ситуацію адвокат.

За словами Івана Лібермана, батьки дитини, яку не пустили до школи чи дитячого садочка, можуть подати в суд на навчальний заклад і виграти його. А школі загрожує притягнення до дисциплінарної відповідальності. Звісно, дитину звідти доведеться забрати, але це вже інша історія.  

Крім того, вимога про надання довідок про щеплення порушує Закон України "Про захист персональних даних", що теж тягне за собою адміністративне покарання.   Але до суду можуть піти не тільки батьки. Позов на батьків може подати і представник школи. 

"Дирекція школи може в свою чергу подати до суду на батьків, які приводять дітей без довідки і, відповідно, не роблять вакцинації від небезпечної хвороби. Відповідно до ст. 150 Сімейного кодексу України батьки зобов'язані піклуватися про здоров'я дитини. Згідно ст. 12 Закону України "Про охорону дитинства", батьки несуть відповідальність за порушення прав і обмеження законних інтересів дитини в плані охорони здоров'я, і ​​таких батьків можна притягнути до адміністративної відповідальності. Якщо ж через хворобу з дитиною трапилося нещастя, то і до кримінальної", - розповів Іван Ліберман.

 Також в країні "розкрилася" проблема масової покупки довідок про вакцинацію, які потрібні для вступу в перший клас.  

За даними медиків, приблизно половина хворих були нібито щеплені. Але це говорить тільки про те, що або вакцина не сформувала повного імунітету, або дитина не отримала обох доз вакцини, або ж довідка була просто куплена.  Медсестра одного з дитячих медзакладів на правах анонімності розповіла, що такі довідки робити не складно.   

"Необхідно підібрати картку дитини такого ж віку, вказати всі номери партій вакцин і дати щеплень, тому що на це звертають увагу лікарі, коли приймають дитину, - вони точно знають, які вакцини "заходили" в Україну в цей час".

 Ціни на таку "липу" коливаються в межах сотні доларів США.   

Читайте також:До Польщі потрапив вірус кору: захворіли шестеро українських заробітчан