Події
23 січня 2018
Меру Ірпіня загрожує 12 років позбавлення волі
Обласна прокуратура звинувачує В. Карплюка у вчиненні низки тяжких та особливо тяжких злочинів з метою розкрадання бюджетних коштів і земель на території міста.
news-image

Володимир Карплюк ризикує із “мерського крісла” потрапити прямо в СІЗО. Щойно Ірпінський мер приземлився в аеропорту, повернувшись із Мілану, як тут же отримав повістку на допит. Напередодні "Вова67" (як  його називають в народі за кількістю власних задекларованих квартир) як далекоглядний політик розлучився з дружиною, завбачливо переписавши бізнес на “колишню”, і почав терміново збувати нерухомість, пише «Є!» з посиланням на портал Багнет.

Нагадаємо, обласна прокуратура звинувачує В. Карплюка у вчиненні низки тяжких та особливо тяжких злочинів з метою розкрадання бюджетних коштів і земель на території міста. Так, В.Карплюк, зловживаючи своїм службовим становищем, завдав місту Ірпінь збитків на суму понад десятки мільйонів гривень. Як повідомляє Київська обласна прокуратура Ірпінський міський голова разом зі своїми заступниками та визначеними слідством особами створив злочинну організацію. Їх звинувачують у зловживанні службовим становищем, а також привласненні, розтраті майна, за ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчиненого у складі злочинної організації), ст. 28, ст. 205 (фіктивне підприємництво, вчинене у складі злочинної організації), ст. 28, ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів вчинене у складі злочинної організації), ст. 28, ст. 366 (службове підроблення, вчинене у складі злочинної організації) КК України.

Одним з таких якравих хрестоматійних прикладів, що здивував навіть бувалих шахраїв, стала корупційна оборудка з виграшем тендерних робіт покійником. Згаданий підприємець-покійник, Віталій Дасюк, почав вигравати тендери Ірпінського виконкому в листопаді 2016-го, через чотири роки після того як помер. «Із джерела в правоохоронних органах ми довідалися, що певні договори виконують якісь підставні фірми і ФОП, що помер раніше, ніж зареєструвався фізичною особу підприємцем, — розказав активіст Руху «Чесно» і журналіст інтернет-видання «Громада Київщини» Сергій Огородник.

На думку обласної прокуратури, курував виведенням бюджетних коштів ірпінський мер Володимир Карплюк. Саме за його вказівкою Дмитро Христюк, заступник міського голови Ірпеня, замовляв ремонтні роботи фіктивним компаніям.

Крім “ФОПа-покійника”, з В. Карплюком пов'язано багато епізодів, вартих слідства. І схоже, нарешті прокуратура взялася за мера і його оточення всерйоз. Наразі проти мера відкрито 16 кримінальних впроваджень. За звичним для української політики сценарієм, після  оголошення підозри ірпінський мер зник на тривалий термін. За інформацією депутатів міськради, майже упродовж місяця він не відвідує засідання керованої ним установи. Увесь цей період прес-служба добросовісно і регулярно розміщувала пости у соцмережах, створюючи ілюзію реальної присутності шефа.

За словами сусідів, Володимир Карплюк терміново виїхав з будинку в м. Буча, де мешкав останні 5 років, загрузивши вщент вантажівку. Заздалегідь підготовлений у Польщі “запасний аеродром” у вигляді нерухомості та бізнесу дає змогу В. Карплюку  “безбідно” зустріти щасливу старість у рекреаційному куточку сусідньої держави.

На разі є всі передумови, що найближчі 12 років Володимиру Каплюку доведеться провести у місцях позбавлення волі.