Світ
24 січня 2018
В Австралії написали музичний твір про війну в Україні
Катерина Ліхута, яка зараз живе і працює в Австралії, презентувала на Зеленому континенті камерний концерт «Погані сусіди», присвячений російській агресії проти України.
news-image
Українська композитор Катерина Ліхута, яка зараз живе і працює в Австралії, презентувала на Зеленому континенті камерний концерт «Погані сусіди», присвячений російській агресії проти України.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу, пише «Є!».

«Російська агресія проти України у 2014 році надзвичайно схвилювала мене... В Україні продовжують жити мої рідні. Я хотіла якось виплеснути свій гнів і саме так виникла ідея «Поганих сусідів», – каже автор концерту, композитор Консерваторії Квінсленда Катерина Ліхута.

Вперше концерт було презентовано у червні 2017 року на 49-му Міжнародному симпозіумі валторн у Бразилії, де твір прихильно сприйняла аудиторія. Головні партії виконали два провідні солісти австралійської Консерваторії Квінсленда Пітер Лaфф та Icолт Кларк. Їх валторни уособлювали боротьбу між Україною та Росією. Решту 4 валторни відтворювали фон війни.

«Валторна передає відчуття війни надзвичайно добре, а 6 валторн - ще краще! Він (концерт) створює загальне відчуття напруженості та тиску з моментами смутку і трауру. У середині твору є повільний розділ, присвячений трагічній згадці про тих молодих українських солдатів, які загинули під час цієї війни. В цілому суть композиції - це боротьба за свободу та незалежність», – каже автор.

Австралійська публіка сприйняла «Поганих сусідів» не менш захоплено. Цього року заплановані подальші презентації концерту в Аделаїді та Перті.

Проект отримав фінансову підтримку від Австралійської ради мистецтв, а організаційну - від Квінслендської консерваторії.

Візитівкою професійної музичної творчості Катерини Ліхути є використання у творчості елементів українських мелодій. Крім того, композитор завжди виступає на сцені у вишиванці.

«У своїй музиці я завжди намагаюся передати своє українське коріння, щоб більше людей у моїй професійній сфері ознайомилася з українською музикою через мене», - каже автор.

Прослухати концерт можна ось за цим посиланням.

Довідково: Катерина Ліхута народилася і виросла у Києві, в родині музикантів. Закінчила Київський інститут музики ім.Р. Глієра (де вивчала джаз та класичне фортепіано) та Національну музичну академію ім.П.Чайковського (де вивчала композицію). У 2005 році разом з чоловіком емігрувала до США, з 2012 року постійно живе в Австралії.

Читайте також:Байден назвав мудрим рішення Білого дому надати Україні зброю