Політика
24 січня 2018
ПАРЄ врахувала в резолюції щодо України поправку Новинського
Нардеп заявив, що українській владі потрібно рекомендувати змінити закон про деокупацію відповідно до Мінських угод.
news-image

Затверджену сьогодні в Парламентській асамблеї Ради Європи резолюцію "Гуманітарні наслідки війни в Україні" ухвалили з урахуванням поправки, на якій наполягав народний депутат України від Опозиційного блоку Вадим Новинський. Його виступ у ПАРЄ транслював канал "112 Україна", передає «Є!» із посиланням на Гордон.

"У нещодавно ухваленому законі про так звану деокупацію Донбасу містяться положення, що дають можливість відтепер армії і спецслужбам безперешкодно обшукувати будинки та майно жителів регіону. Затримувати їх без санкції суду, застосовувати щодо цивільних осіб інші неправомірні дії. Цим законом дозволено порушувати кримінальні справи проти тих осіб, які співпрацюють із окупаційним режимом: усіх лікарів, учителів, пожежників можна притягати до суду за цим законом", – заявив Новинський.

Політик вважає, що із закону "свідомо викинуті будь-які посилання на затверджені Радою Безпеки ООН і згадані в чотирьох резолюціях ПАРЄ Мінські угоди. Керівна коаліція в українському парламенті дає всьому світу зрозуміти, що не хоче дипломатичного врегулювання цього конфлікту".

Він закликав асамблею підтримати його поправку з рекомендацією внести зміни до закону.

"Очевидно, що ці порушення не повинні бути легітимізовані резолюцією ПАРЄ в тій її частині, де залишиться вищезгаданий закон. Закликаю ассмаблею засудити спробу односторонньої відмови від виконання Мінських угод і підтримати поправку до резолюції, націлену на захист прав і свобод жителів Донбасу", – сказав Новинський.

Він зазначив, що ініціював поправку разом із колегою по фракції у ВР Юлією Льовочкіною, а також іншими делегатами асамблеї, які підписали її.


Правку внесли до підсумкового тексту резолюції 42 голосами проти 16, повідомляє сайт Опозиційного блоку.

У пункті 11.4 опублікованої на сайті ПАРЄ резолюції зазначено: "переглянути закон "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями Донецької та Луганської областей", який повинен ґрунтуватися на Мінських угодах і повністю гарантувати соціальний захист і основні гуманітарні потреби цивільного населення на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей".

Законопроект №7163 "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях", із критикою якої виступив Новинський у ПАРЄ, ухвалено 18 січня 280 голосами.

Згідно з документом, межі та перелік районів, міст, селищ і сіл, частин їхніх територій, тимчасово окупованих у Донецькій і Луганській областях, визначає президент України за поданням Міністерства оборони. У межах тимчасово окупованих територій у Донецькій і Луганській областях діє особливий порядок забезпечення прав і свобод цивільного населення.

Стратегічне керівництво силами і засобами, які залучають до здійснення заходів щодо забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ, здійснює Генштаб, а керівництво безпосередньо на Донбасі – командувач Об'єднаних сил, якого призначає президент України за поданням начальника Генштабу.