Суспільство
24 січня 2018
Ціни на проїзд по Україні: найдешевший електротранспорт - у Дніпрі, найдорожчий - у Києві та Тернополі
Вартість проїзду з року в рік зростає та перетворюється на суттєву статтю витрат сімейного бюджету мешканця кожного міста.
news-image

Як відрізняється вартість проїзду в громадському транспорті у обласних центрах України? Порівняльний аналіз.
Про це пише «Є!» з посиланням на 20 хвилин.

Останнім часом питання громадського транспорту (вартості та нововведень щодо оплати проїзду), стало однією з найактуальніших тем Тернополя, - пише Тернопільський ДемАльянс. - Більш того, зростання вартості проїзду у громадському транспорті є особливо актуальним на фоні загального зубожіння українців, адже підвищення тарифів здатне суттєво вплинути на сімейний бюджет мешканців усіх міст країни. Щороку Тернопільський ДемАльянс проводить моніторинг вартості проїзду в громадському транспорті усіх обласних центрів України.

Цьогорічний аналіз показав (див. інфорграфіку), що найдешевшим проїздом в наземному електротранспорті можуть скористатись мешканці Дніпра, де вартість квитка становить всього 1,50 грн., тоді як найвищу ціну за проїзд (4 гривні), Вам доведеться сплатити у Києві.

Таку ж ціну (4 грн.) Ви викладете за проїзд у електротранспорті Тернополя. Зауважимо, що згідно останніх даних Держкомстату середня заробітна плата за січень-листопад 2017 р. на Тернопільщині склала 5437 грн., що вже традиційно є найнижчим показником в Україні.

Аналогічний показник у Дніпропетровській області 6820 грн., а для Києва 10870 грн., а тепер порівняйте це з вартістю проїзду. У Луганській та Донецькій областях вартість проїзду електротранспортом вартує 2 та 3 гривні відповідно (дані взяті для Сєвєродонецька та Краматорська). Вартість проїзду у маршрутках коливається від 3 грн у Сєвєродонецьку до 8 грн. в окремих маршрутках Києва.

Найбільш сприятливі для мешканців міст тарифи в Ужгороді, Івано-Франківську, Чернівцях, Хмельницьку, Вінниці, Черкасах та Сумах.

У Тернополі, Львові, Житомирі, Полтаві та Запоріжжі доведеться викласти за поїздку маршруткою 5 грн. Попри встановлені тарифи, на проїзді у громадському транспорті можна економити. Кожне місто пропонує це робити по-різному. Наприклад, в електротранспорті Житомира при оплаті за проїзд карткою VISA з безконтактною технологією, пасажир отримає кожну другу поїздку безкоштовно. У багатьох містах є можливість скористатись е-квитком, який дасть можливість здійснити поїздку за зниженим тарифом.

Підсумовуючи, можемо констатувати: вартість проїзду з року в рік зростає та перетворюється на суттєву статтю витрат сімейного бюджету мешканця кожного міста. Аналізуючи дані наведені в інфографіці, логіку підняття тарифів по містах зрозуміти важко, як і важко зрозуміти адекватність вартості проїзду у громадському транспорті його якості.

 

Читайте також:На АЗС знову подорожчав бензин