«Союз птахівників» прокоментував заяву АМКУ щодо змови на ринку м'яса птиці
Антимонопольний комітет України заявив, що допускає цінову змову у діях виробників м'яса птиці.
news-image

"Союз птахівників України" вважає безпідставними заяви Антимонопольного комітету про можливі зловживання на ринку курячого м'яса. Про це йдеться в заяві Асоціації, передає «Є!» із посиланням на Економічну правду.

"Якщо розцінювати заяву АМКУ як тиск на виробників, просимо уникати подібних методів, оскільки будь-які необґрунтовані заяви негативно впливають на ринкову ситуацію та можуть призвести до падіння споживчого попиту, скорочення виробництва, і як наслідок - погіршення соціальних настроїв через скорочення робочих місць та подальшого зростання цін", - йдеться в повідомленні.

У "Союзі птахівників" відзначили, що якщо об'єктивно аналізувати ситуацію, то потрібно враховувати ряд чинників, які вплинули на споживчі ціни в минулому році.

"Це в першу чергу зростання цін на корми на 17%, на комунальні послуги на 10%, на паливно-мастильні матеріали на 30%, підвищення заробітних плат в секторі більш ніж на 25%, знецінення національної валюти по відношенню до євро за рік склало більше 20%, а це прямий вплив на вартість ветеринарних препаратів, вітамінів, кормових добавок, обладнання, яке закуповується переважно у європейський виробників", - підкреслили в Асоціації.

Крім того, в Асоціації відзначили, що на тлі інших видів м'яса, м'ясо птиці протягом року залишалося найдоступнішим продуктом, а зростання цін було найменшим серед усіх видів м’яса.

"Отже, необхідно або визнати аналогічні порушення законодавства про економічну конкуренцію у виробників свинини і яловичини, або ж забрати свої поспішні публічні висновки назад", - зазначили вони.
"Якщо ж схилятися до думки, що зростання цін на м'ясо птиці сталося не через ринкові фактори, а через певні домовленості, то необхідно долучити до зазначеної підозри АМКУ і постачальників палива, електроенергії, виробників зернових та технічних культур, продукти яких формують 80% собівартості м’яса", - додали в "Союзі птахівників".

Нагадаємо, Антимонопольний комітет України заявив, що допускає цінову змову у діях виробників м'яса птиці.

Читайте також: АМКУ допускає цінову змову на ринку м'яса птиці