В Україні може подешевшати бензин, - експерт
За словами підприємця, головною передумовою для стабілізації цін на пальне в Україні стане притік валюти у країну, який згенерують українські експортери.
news-image
Наприкінці січня 2018 року вартість пального на українських АЗС стабілізується, а у лютому може навіть трохи знизитись завдяки притоку валюти у країну, який згенерують українські експортери.

Про це у коментарі Укрінформу повідомив директор групи компаній PRIME Дмитро Льоушкін, пише «Є!».

"Дві головні причини подорожчання пального у січні: підняття цін на нафту на міжнародних ринках і девальвація української національної валюти. Однак наприкінці січня вартість пального на українських АЗС має стабілізуватися, а в лютому, можливо, навіть трохи знизитись, копійок на п'ятдесят", - прогнозував Льоушкін.

За словами підприємця, головною передумовою для стабілізації цін на пальне в Україні стане притік валюти у країну, який згенерують українські експортери.

"Традиційно з перших чисел січня розпочинається масовий потік експорту квотованих товарів до Європи. Наприклад, соку-концентрату, меду і т.д. Після доставки товару покупці-європейці почнуть розраховуватися з українськими постачальниками. Розраховуватися валютою, половину якої експортери зобов'язані відразу ж продати на міжбанку. Відповідно ринок наповниться валютою. Гривня припинить девальвацію, що стримає подальше підвищення цін на пальне в Україні", - пояснює експерт.

Водночас, директор групи компаній PRIME вважає, що нафта на міжнародних ринках і надалі дорожчатиме, і очікувати, що пальне істотно подешевшає не варто.

"США з імпортера нафти перетворюються у серйозного експортера, складаючи конкуренцію Саудівській Аравії. Водночас, ці дві держави намагаються знайти консенсус у питаннях ціни на нафту, що само по собі нічого доброго не принесе. Сьогодні є серйозні побоювання, що цього року ціна нафти Brent підніметься вище 70 доларів за барель. І це негатив для всього світу, не лише для України", - констатував Льоушкін.

За прогнозами експерта, до березня ціни на дизпальне не позначаться на вартості автомобільних перевезень.

"У собівартості вантажоперевезень вартість пального становить 60-70%. Це означає, що підняття ціни на дизельне пальне на одну гривню піднімає вартість автомобільного вантажоперевезення десь на 60 копійок. Однак можна не побоюватися підвищення цін на фрахти у січні і лютому, оскільки це традиційно "мертві" місяці для нашого ринку. А ось вже у березні ціна підніметься на 7-10%", - вважає Льоушкін.

Читайте також:«Союз птахівників» прокоментував заяву АМКУ щодо змови на ринку м'яса птиці