Політика
29 січня 2018
Brexit: ЄС висунув Лондону жорсткі умови
В грудні минулого року Брюссель та Лондон узгодили умови "розлучення".
news-image
Країни-члени Європейського Союзу в понеділок, 29 січня, погодили основні позиції на переговорах про перехідний період після виходу Великої Британії з ЄС.

Відповідне рішення міністри 27 країн-членів Євросоюзу (без Великої Британії) ухвалили на засіданні Ради ЄС в Брюсселі, передає «Є!» посилаючись на DW.

За словами заступниці голови переговорної групи від ЄС Сабіне Вейян, згідно з рішенням, перехідний період має завершитися 31 грудня 2020 року - менш ніж за два роки після запланованого Brexit у березні 2019 року, повідомляє агентство AFP.

Раніше прем’єр-мініст Британії Тереза Мей заявила, що після виходу країни зі складу ЄС для імплементації відповідних рішень необхідний перехідний період, який становитиме близько двох років.

Міністри також вирішили, що під час перехідного періоду Лондон повинен буде в повному обсязі дотримуватися законодавства ЄС та виконувати рішення суду ЄС, при цьому не маючи права голосу.

Велика Британія також залишатиметься частиною спільного ринку, що передбачає вільний рух капіталу та робочої сили, а також членом митного союзу. Як зазначила Вейян у повідомленні в мережі Twitter, для ухвалення відповідного рішення міністрам вистачило двох хвилин.

Нагадаємо, в грудні минулого року Брюссель та Лондон завершили першу фазу переговорів щодо Brexit, під час якої узгодили умови "розлучення". Лідери країн ЄС та Європарламент схвалили перехід до другої фази переговорів, головною темою яких має стати перехідний період. Голова переговорної групи від ЄС Мішель Барньє очікує не менш складних переговорів, ніж під час першої фази.