Суспільство
30 січня 2018
Чи корисно відвідувати сауну: думка лікарів
Здоровим людям похід у сауну — добра нагода зміцнити свою серцево-судинну систему.
news-image

Традиція паритися в сауні багатьом припала до душі. Хтось завдяки «легкiй парi» лікує нові і задавнені недуги, хтось омолоджується тілом і душею, а комусь просто до снаги відпочинок до сьомого поту. Медики кажуть: цілющі властивості таких процедур можна поставити на варту здоров’я, якщо, приймаючи теплові процедури, пам’ятати про золоту середину і знати міру. Про це пише «Є!» з посиланням на Медіум

«Пропаримо» застуду і остеохондроз?

Сауна позитивно впливає на всі функціональні системи людського організму, стверджують лікарі. І водночас застерігають: перед тим як приймати процедуру — порадьтеся з фахівцем.

— У сауні в кілька разів збільшується навантаження на всі органи і системи організму, — пояснює столичний лікар-терапевт Володимир Науменко. — Насамперед активізується серцева діяльність. Під час перших десяти хвилин у людини з’являється прискорене серцебиття, змінюється тиск. Тож людям із серцево-судинними захворюваннями раджу проходити цю процедуру вкрай обережно.

А ось здоровим людям похід у сауну — добра нагода зміцнити свою серцево-судинну систему, каже лікар. Пояснює це тим, що дихання у сауні стає частішим, глибшим, зростає «життєва ємність легень», тож збільшується кількість повітря, що надходить у легені при одному вдиху.

Суха пара позитивно діє на слизову оболонку верхніх дихальних шляхів, сприяє відходженню мокротиння. Тому лікарі рекомендують сауну при захворюваннях верхніх дихальних шляхів, застуді. Це добрий засіб зміцнити імунітет. Сауна здатна відновити тонус м’язів, допомагає при захворюваннях опорно-рухового апарату, радикуліті, остеохондрозі.

Водночас лікар радить не забувати, що у сауні організм втрачає багато рідини. Через десять хвилин після паріння знижується фільтрація нирками сечі: активно свою роботу вони відновлюють тільки через 5-6 годин після процедури. Тому людям із хронічними захворюваннями нирок відвідувати сауну слід обережно і тільки після рекомендації медика. Так само обережними у кімнаті з «легкою парою» мають бути люди з хронічними судинними захворюваннями, особливо гіпертоніки.

Душ без мила, а шапочка — обов’язково

Сучасні сауни працюють і на дров’яних, і на електричних печах. Особливо популярні останні — довше нагріваються, відтак і тіло людини в ній розігрівається довше. У сауні рідко піддають пари та використовують віники. Парити віниками повинен фахівець і за особливих умов: слід знизити температуру, віники нагрівати в гарячій воді, струшувати і тільки потім робити масаж. Якщо братися за віники при високій температурі, на тілі можуть залишитися опіки.

З допомогою сауни маєте змогу отримати антистресову терапію, ефект фітнесу і спа-процедур. Такі процедури покращують видільну, захисну і дихальну функції шкіри. Після паріння шкіра стає оксамитовою. В сауні корисно проводити масажі, різні косметичні процедури, зокрема пілінги. 

«Сауна добре очищає організм від шлаків, допомагає знижувати вагу тіла, — зауважує Володимир Науменко. — Недавно бачив поради, як схуднути в сауні: мовляв, треба частіше заходити до парної, але зменшувати тривалість перебування там. Але я б не радив зловживати такою властивістю сауни. Різка втрата ваги негативно позначається на здоров’ї, може призвести до порушення обміну речовин». 

 

— Перед заходом у парну потрібно сполоснутися, але без мила, оскільки воно змиває зі шкіри той шар жиру, що захищає її від негативного впливу високої температури та сухої пари. Після споліскування висушіться рушником і лише потім заходьте.

До речі, перед сауною лікарі не радять мити голову і взагалі мочити волосся, натомість бажано вдягати спеціальну шапочку, щоб уберегти голову від теплового удару. Волосся в сауні краще не розчісувати, бо можна пошкодити його.

— У парній не розмовляйте, не сперечайтеся. Розслабтеся, намагайтеся забути проблеми, — додає лікар. — Лише так отримаєте повний ефект від процедури, знімете стрес, наберетеся нових сил і емоцій.

Відвідувати сауну можна не частіше двох разів на тиждень. Аби досягти результатів (зміцнити здоров’я, удосконалити тіло), бажано ходити до сауни регулярно — один раз на тиждень або хоча б на місяць.

Протипоказання до відвідування сауни:

* Усі захворювання в гострій, активній стадії.

* Гострі запалення нирок.

* Епілепсія, туберкульоз легень, онкопатологія, високий тиск, стенокардія високого ступеня.

ВАЖЛИВО!

* Під час першого заходу в сауну паритися можна не більше 10 хвилин. Якщо почуваєтеся зле — відразу виходьте. Зазвичай роблять три заходи.

* Перебувати в кімнаті з паром лікарі рекомендують 10-15 хвилин.

* Під час першого заходу лягайте на найнижчу полицю. Із кожним заходом піднімайтеся на одну поличку вище.

* На полиці в парній потрібно лежати, а не сидіти, важливо, аби пара діяла на всю поверхню тіла рівномірно.

* Не вставайте з полиці різко. Піднімайтеся потихеньку, посидьте кілька секунд, тільки потім вставайте.

* Після заходу в сауну має бути прохолодний душ або басейн. Але пам’ятайте: різкі коливання температур можуть спазмувати судини…

* Період відпочинку між заходами має тривати довше за самі заходи. В цей час можна зробити масаж, різні процедури.

Читайте також:Названо продукт, який викликає у людей слабоумство